03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Църквата „Света Петка” отбелязва храмовия си празник

curkva sv petka

Пещера. Църквата „Света Петка” в Пещера отбелязва на 14 октомври, денят на Света Преподобна Петка – Параскева Търновска, храмовия си празник. По този повод от 9:00 часа ще бъде отслужена тържествена Света литургия, каза за Peshteraprim отец Димитър- свещенослужител в обителта. По-късно за здраве и благочестие на миряните ще бъде раздаден рибен курбан.

Снимка : peshteraprim

Църквата  е построена през 1710 година, тя е дело на пещерската архитектурна школа. Легендите за чудотворната икона на светицата и лечебната сила на изворчето, призната назад в годините от турците събраха миряните, които търсят помощ и лек. Църквата „Св. Петка“ е изградена от дърво и изгаря напълно през 1901г. Събитието силно развълнувало целия град, който сметнал случилото се за лоша поличба. От огнената стихия невредими останали иконата на Св. Петка и мощите. В двора на църквата се свиква общоградско събрание от кмета Атанас Янков, архиерейски наместник Величко Караджов и председател на църковното настоятелство Петър Учкунов и се решава да се възсанови църквата. Избират се две комисии от видни пещерски граждани, едната за събиране на помощи, втората за строителството, оглавявани от градоначалника.

Снимка : peshteraprim

Новата църква се изгражда от първомайстор Герги Катин. Тя е по-висока с 0, 50см. от старата и строежът е завършен в 1904г. Иконостасът е изработен от студента Павел Ташев от с. Брестовица, доправен от братята на свещеник В. Караджов, майстори от Дебърската школа. Иконите са нарисувани от пещерския художник Петър Стайков и Петър Зографски. Църквата е осветена от митрополит Теодосий на 22 май 1905г.

Патронен празник на църквата остава 14 октомври- Петковден, когато много хора преспиват в храма за здраве.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!