26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

София Лорен е родена на 20 септември 1934 г. в Рим

Sophia Loren,_1992

Трудно ще станете неотразими, ако сте лениви и не вярвате в достойнствата си. Жена, постоянно мислеща за своите недостатъци, оставя и околните да повярват в тях. И обратното – уверената в красотата си, ще убеди в това и другите. 

София Лорен е артистичният псевдоним на италианската актриса София Вилани Шиколоне. Тя е наградена с пет награди Златен глобус и два Оскара:
  • за „Най-добра главна женска роля“ в чуждоезичния филм „Чочарка“ от 1961 г.
  • „Оскар за цялостно творчество“ през 1991 г.

Първата главна роля на София Лорен е в режисираната от Пиетро Франсичи филм-опера „Аида” от 1953 година. В тази продукция тя получава одобрението на филмовата критика. След успеха на „Аида” актрисата се снима в екранизациите „Две нощи с Клеопатра“ и „Атила“ с участието на Антъни Куин, който е първият филм на София Лорен, разпространен извън пределите на Италия.

Лорен се превръща в международна звезда след като записва пет филма с американската компания Парамаунт Пикчърс.

През 1960 година София Лорен си партнира с Жан-Пол Белмондо в италианския филм „Чочарка“, режисиран от Виторио Де Сика по романа на Алберто Моравия и получава Оскар за Най-добра главна роля.

Изключителната изразителност на Лорен в този образ впечатляват не само журито на кинофестивала в Кан, което ѝ връчва наградата за най-добра актриса, но и членовете на Американската филмова академия, които ѝ присъждат „Оскар“ за най-добро изпълнение на главна роля. До този момент не е имало друг случай, в който престижното отличие в тази категория да спечели актриса от неанглоезичен филм.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!