26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:15, 20 септември 20221min

Момичето от локума- жертва на наводненията в Карловско

lokum

Тежка е съдбата на Цонка Димитрова – момичето от кутийката с локум. Пенсионерката, чийто лик повече от 50 години краси опаковката на десерта, е сред пострадалите след опустошителните наводнения в Карловско, пише Ретро БГ. Бедствието за втори път я оставя почти без дом, след като преди 7 години къщата ѝ изгоря при зловещ пожар.

Домът на Цонка в Каравелово изгоря при пожар преди 7 години 

Цонка цял живот обитава скромен дом в родното си село Каравелово. Със съпруга ѝ Димитър, който наскоро починал и тя едва намерила пари, за да го погребе достойно, винаги са получавали ниски пенсии и трудно свързвали двата края. На хорската помощ разчитали и през 2015 г., когато къщата им изгоряла до основи. Огнената стихия изпепелила цялата им покъщнина, докато те били на зъболекар в съседно село. Известно време живели в къщата на синовете си, докато с общи средства и доброволен труд всички техни познати в Каравелово не им помогнали да възстановят руините. Сега щетите от наводнението били по-малко, но пак пенсионерката Цонка щяла да разчита на добри хора, за да преживее поредната трагедия.

Единствените вещи, които оцелявали в дома ѝ при всяка стихия, били икона на света Богородица и оригиналите на снимките на Цонка, които са познати на всеки българин от опаковката на локума. Те били направени през далечната 1963 г., когато, облечена в народна носия, младата каравеловка била заснета да бере рози в масивите до селото. После, без изобщо да подозира, ликът ѝ се озовал на кутийките с локума и така вече половин век. За ползването им и до ден днешен тя не е получила нито лев.

Преди време по съвет на свои близки решила да си търси правата. Завела дело срещу производителя и поискала да ѝ изплатят сума, но до положителна за нея развръзка така и не се стигнало. „По 1 стотинка на продадена кутийка да ѝ бяха дали, пак ще е заслужен жест“, коментират нейни познати.
За 38 години стаж Цонка взема пенсия от едва 300 лева. През годините е работила в завод на най-различни постове, макар да е завършила за хореограф и навремето да я искали в един от престижните ансамбли в Пловдив. Някогашното момиче от локума е пенсионерка от 2003 г. Още помнела, че ѝ идвало да се разплаче, когато излезли документите от НОИ и прочела, че я пенсионират с 98 лева.

„Срам ме е да кажа, че има месеци, в които карам с по 10, 20 лева, защото платиш ток, платиш телефон, купиш лекарства и остава това. Ако не ги платиш сметките, идват, режат те. Не знам как се оправяме, ама се оправяме. Щом не съм тръгнала да прося и да вземам на вересия от магазина, макар че може и такива времена да дойдат…“, ожали се преди време с тъга Цонка.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://retro.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!