26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

На 89-годишна възраст почина легендарният футболен треньор на Велинград Борис Чолев

svesht

Велинград. На 89-годишна възраст след продължително боледуване почина легендарният футболен треньор на Велинград Борис Чолев.

Почетният гражданин на Велинград бе сред емблемите на местния футбол и името му ще остане изписано със златни букви в историята на Чепинец. Именитият специалист изведе този клуб до полуфинал срещу ЦСКА за КСА през 1978 г. По пътя си тогава славният велинградски отбор елиминира Левски-Спартак в епичен четвъртфинал, игран на неутрален терен на стадиона в Карлово.

Борис Чолев е роден на 16 декември 1932 г. в гр. Гоце Делчев. Завършва треньорската школа във ВИФ през 1971 г. Кариерата му като футболист започва още на 16 години в отбора на Строител (Гоце Делчев). След това играе в мъжките отбори на Торпедо (Велинград), Пирин (Благоевград), Строител, Локомотив (Пловдив), Арда (Кърджали) и Марица (Пловдив).

Първите му треньорски стъпки са във физкултурното дружество в гр. Хаджидимово.

Треньорската му работа във Велинград започва през 1967 г. с детския отбор на Сокол.

Кариерата му от края на 60-те години на XX век до 2005 г. е свързана основно с велинградските клубове Чепинец и Атлетик през различни периоди. Освен това е бил наставник още на отборите на Хаджидимово, Емил (Стралджа), Пирин (Гоце Делчев), Елхово, Локомотив (Карнобат), Варвара, Ангел Кънчев (Трявна), Зенит (Ветрен дол) и Белово.

Награждаван е два пъти със почетна златна значка на БФС за принос в развитието на българския футбол (1992, 2013 г.). С решение от 28.09.2006 г. на общински съвет – Велинград е определен за Почетен гражданин на Велинград.

През 2016 г. Борис Чолев издаде своя биографична книга със заглавие „От стадион „Чепинец“ до стадион „Васил Левски“.

 

 

 

 

Източник : / https://pzsport.info

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!