28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков13:08, 15 септември 20221min

На първия учебен ден учениците от Гимназията бяха орисани да бъдат преди всичко българи

gimnazya 15 09 22

Пещера. На 15 септември дворът на СУ „Св. Кл. Охридски“ отново се изпълни със смеха на децата, усмивките на родителите и професионалната увереност на учителите, с цветя, шарени балони и нетърпение.

Снимка: Маргарита Дерменджиева

Тема на тазгодишното откриване на учебната година беше традицията – това, което осъществява връзката между миналото и бъдещето, това, което ни дава увереност в настоящето. Програмата беше свързана изцяло с фолклора. Осмокласниците Радослав Якимов и Катрин Ламбрева заедно с десетокласничката Петя Мървакова под съпровода на гайдаря Костадин Попърцов (X клас) огласиха целия район с кристалните си гласове. Сборната музикална формация от начален етап под ръководството на М. Ринкова показа, че в любовта към народното изкуство няма малки и големи ученици. Песните им бяха и сбогуване с г-жа Ринкова, която, макар и да започва работа в друго училище, остана на нашия празник.

Снимка: Маргарита Дерменджиева

Словото на директора г-жа Шопова-Начкова завърши с думите:

– Време е първокласниците да влязат в класните стаи. Ще ги посрещнем с парче  погача и глас на гайда. Ще плиснем менче вода и ще ги орисаме във всичко българско, за да растат здрави и силни!

Г-жа Елена Рядкова, зам.-кмет на Община Пещера, поздрави учениците, родителите и учителите с празника. Увери учениците, че са щастливи, защото с тях работят преподаватели, които откриват и подкрепят талантливите деца. Заедно с това г-жа Рядкова увери, че училището винаги ще бъде подкрепяно от ръководството на Общината.

Снимка: Маргарита Дерменджиева

Новата учебна година започва с летящ старт, осигурен от резултатите през миналата. Училището е на седмо място в областта по точките от НВО по БЕЛ в VII клас, като този резултат е над средния за страната и областта. Инспекцията на НИО показа силата на Гимназията в прилагането на компетентностния подход при осигуряване личностното развитие на учениците, в осигуряването на информационно-технологични ресурси, в създаването на безопасна и здравословна физическа среда. Ученик от Гимназията отново е в Съвета на децата, а Маргарита Дерменджиева не можа да изчака първия учебен ден, за да завоюва поредното си отличие – този път от ежегодния национален фотоконкурс „Моето слънчево лято“.

Всичко това показва, че най-голямото училище в Община Пещера започва  поредната успешна учебна година.

Валентин Стоянов

Снимки: Маргарита Дерменджиева, XII клас


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!