24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Бившата снаха на Симеон II стана принцеса на Йордания

svatba

На 3 септември 2022 г., в град Аман, в присъствието на краля на Йордания Абдула II, нейно царско височество княгиня Мириам се омъжи за негово кралско височество принц Гази Бин Мохамед, съобщават от пресофиса на Симеон II.

Снимка: Kingsimeon.bg

Кралският двор на Йордания разпространи официално съобщение:

“Техни височества принц Ел Хасан бин Халал и принц Талал бин Мохамед присъстваха на церемонията. Кралското хашемидско семейство пожелава на Техни кралски височества принц Гази бин Мохамед и принцеса Мириам Гази дълъг и щастлив живот”.

След продължителния мъчителен период по време на боледуването на княз Кардам и последвалата негова кончина, българското царско семейство се радва на тази сватба. Още повече и предвид приятелството между двете семейства, се казва в прессъобщението от царската фамилия.

Принц Гази бин Мохамед е роден на 15 октомври 1966 г. в Аман. Той е син на принц Мохавед бин Талал (1940–2021) и неговата първа съпруга принцеса Фериял (родена 1945 г. като Иршаид). Негов вуйчо е покойният йордански крал Хюсеин, което го прави първи братовчед на сегашния монарх крал Абдула II.

Принцът е завършил престижната гимназия “Хароу” в Лондон, а след това завършва литература в един от най-престижните в света университети ”Пристън”. По същото време там учи и Н.Ц.В. княз Кирил Преславски и двамата с йорданския принц са съквартиранти по време на следването си.

Принцът е главен съветник на крал Абдула II по религиозните и културните въпроси и специален пратеникна краля. Той е бил и негов регент.

Княгиня Мириам запазва своето Православно вероизповедание и след сватбата си.

Принц Гази бин Мохамед е приятел на царското семейство от дълги години. След смъртта на княз Кардам по негова инициатива беше поставена каменна възпоменателна плоча в памет на Княза на брега на р. Йордан, където е било  едно от любимите места на княз Кардам в Светите земи.

 

 

 

 

 

Източник : / https://nova.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!