29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Няма място на планетата, с дъждовна вода годна за пиене

vreme.

Дъждовната вода на Земята е неподходяща за пиене заради наличието в нея на токсични химикали над допустимите норми, съобщи БТА, като цитира резултати от изследване на учени от университета на Стокхолм.

„Няма място на Земята, на което дъждовната вода да е годна за пиене според данните, които сме използвали“, каза за АФП Йън Казънс, преподавател в университета  и ръководител на изследването, публикувано в специализираното издание „Енвайрънментал сайънс енд текнолъджи“.

Екипът му е използвал данни, събрани след 2010 г. и е установил, че „дори в Антарктика и на Тибетското плато съдържанието в дъждовната вода е над нивата, препоръчани от  Агенцията за опазване на околната среда на САЩ“.

В тези два региона, обикновено смятани за „чисти“, нивата на пер- и полифлуороалкилирани химикали а са 14 пъти над препоръките на американската агенция за питейна вода.

Тези вещества, известни като „вечни химикали“ заради бавното си разграждане, се съдържат в опаковки, шампоани и декоративна козметика и са проникнали така дълбоко в околната среда, че се съдържат вече дори във водата и въздуха.

Веднъж попаднали в човешкия организъм, те се натрупват и според някои изследвания влияят на плодовитостта и на развитието на ембрионите, могат да увеличат риска от затлъстяване, развитие на някои видове рак, повишаване на холестерола.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.bta.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!