29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Къде какво кълве по родните водоеми към 26 юли

ribar.

ЧЕРНОМОРИЕТО

Първите вести за траен улов на сафрид дойдоха от Южно­то Черноморие към 26 юли. При Маслен нос рибари с лодки се радваха на натежали чепарета с по 5-6 рибки при намиране на пасаж. Даже споделят, че сафридите са сравнително едри, каквито по това време в други години не е имало. После и от Север­ното Черноморие споделиха за наличие на сафрид. Необичай­ното захлаждане на времето в средата на юли е причина за това подранило нашествие.

ЯЗОВИР „ДОСПАТ”

Американски пъстърви може и да няма (сега не им е вре­мето), но риболов на родопската Перла все пак става. Ловят прилични като големина костури. За тях най-уместно е да се замята на спининг с дребна блесна въртушка. Влизане с лодка до някои по-труднодостъпни територии е предимство. От брега занимавка става с каракуди и бабушки. Ловят ги и на дъно, и на плувка. Захранването е задължително, за да се събере пасаж и да стане интензивен риболов.

ЯЗОВИР „ТИЧА”

Шарани се хващат рядко, затова ги считат като бонуси, но рибите от всекидневието са на линия – каракуди, платики, ба­бушки. Към 26 юли с тях става занимавка почти по цялата брегова ивица, където рибарите имат достъп до водата. Разчита се основно на дънни/фидерни въдици, риболовът на плувка не е особено популярен на този язовир. Хищниците са в застой и почти не реагират на предложенията.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ”

Откъм устието, при вливането на река Тополница, местата за бивакуване са ограничени и трудно се намира свободна те­ритория през лятото. Там замятат и дънни въдици за шаран, но най-атрактивен риболов става на плувка – с платики и ба­бушки. Откъм стената също има интересни места в пореди­цата неголеми заливчета и то със солидни дъбочини. Рибите са същите, а любителите на хищници да знаят, че има щука и винаги може да се очакват удари, особено ако се предложи жива рибка за стръв.

БАЛАСТРИЕРА ШАНОВО

Идват положителни отзиви от тази популярна баластри­ера в Старозагорско, но рибата никак не е лесна. Изисква се правилен подход с избор на място и захранване при риболов на плувка. С фидерни въдици също може да се работи. Най-вероятно е да се отзоват платики, морунаши и бабушки, а като бонус излизат и по-редки каракуди. Рибите са активни предимно в часовете до обяд.

РЕКА ДУНАВ

За хващани сомове на кльонк по Дунав писахме наскоро и тази новина продължава да е актуална. Сега обаче има но­вост за спинингистите – ловят распери, като в някои дни, осо­бено по сутрешно и вечерно време се прави истински фурор с почти сериен улов. Преобладават хищници от половинка до кило и половина. По-едрите са по-хитри и трудно се лъжат. От биваците на шаранджии засега мълчат, все още няма дан­ни за траен улов на шарани и амури.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.slrb.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!