03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков13:59, 29 април 20221min

Нинова заплаши БСП да напусне коалицията, ако правителството реши да изпрати оръжие на Украйна

shah mat igrata svurshi

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова каза, че БСП ще напусне управляващата коалицията, ако правителството и министерският съвет гласуват България да изпрати оръжие за Украйна. Тя каза още, че до момента „нито един патрон не е заминал за Украйна“, отричайки твърденията, че българско оръжие достига до Киев „индиректно“.

България и Унгария са единствените страни от Европейския съюз, които не изпращат военна помощ на Украйна. БСП остана единствената партия от четирите коалиционни партньори, която е твърдо против това.

В сряда премиерът и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков подкрепи изпращането на военно-техническа помощ за Украйна. „Има такъв народ“ направи това преди седмица. „Демократична България“ подкрепя изпращането на военна помощ на Киев и обвърза участието си в коалицията с взимането на такова решение..

В петък по време на посещение в с. Първенец лидерът на БСП каза пред журналисти, че няма промяна в позицията на партията и заплаши, че ще напусне коалицията ако тя реши да помогне на Украйна с боеприпаси и въоръжение. БСП се противопоставя на изпращането на военна помощ, защото смята, че това е „въвличане на България във войната“. Същата е позицията и на президента Румен Радев.

Има данни обаче, че българско оръжие все пак достига до Украйна „индиректно“ като първо се изнася за държави от НАТО, които след това го пращат на Киев. Изпълнителният директор на държавната оръжейна търговска фирма „Кинтекс“ Александър Михайлов каза в интервю за Свободна Европа, че сключените договори за износ на българско оръжие и боеприпаси са в рекордни размери от началото на войната на Русия срещу Украйна.

Сключените договори са за над 2 млрд. евро, производителите работят с пълен капацитет, а поръчки се приемат чак за следващата година. По думите му става дума за боеприпаси, които не са по стандартите на НАТО, но се използват от армии, които разчитат на съветски оръжия. Украйна също използва съветски оръжия и има нужда от боеприпаси за тях.

Парламентът предстои да гласува дали България да започне да праща директно военна помощ на Украйна на 4 май.

 

 

 

 

Източник : / https://www.svobodnaevropa.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!