28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков14:10, 16 март 20222min

Промоционалното олио с кръст на бутилката е хранителен продукт и не е за църковни кандила

bnr olio proverka

Предизвикалата истерия тема за масовото купуване на олио на промоция от няколко големи търговски вериги е сред най-коментираните теми в социалните мрежи през последните дни. Споделят се различни видеа със суматохата и блъсканицата от разграбване на бутилки и цели стекове от супермаркети, колажи със сравнение на цената на олиото у нас и в други държави, където според етикетите е по-евтино, снимки на доволни потребители, които се хвалят, че вече са се запасили със стекове от въпросния продукт.

Истинско оживление и серия от публикации и постове обаче предизвикаха снимки на бутилки от купеното промоционално олио, на които е изобразен кръст, както и твърденията, че става въпрос за нехранителен продукт, който се използва за църковни кандила.

 

Твърдение: Промоционалното олио, пуснато за продажба в една от големите хранителни вериги и е с изобразен кръст на бутилката, не е годно за консумация, тъй като е църковно олио за кандило и съдържа отровни, токсични вещества

Как започва всичко?

Снимката от тази публикация и други подобни, показващи изобразения на бутилката кръст, заливат мрежата скоро след предизвикалите напрежение и масово разграбване на олио промоции в хранителни магазини. В рамките на 2-3 дни – между 13 и 15 март, десетки потребители публикуват подобни постове с въпроса защо този символ е там.

Въпросителните постове за кръста на бутилката получават и своето „обяснение“ – с твърдението, че продуктът не е годен за употреба, тъй като е олио за кандила. То мълниеносно започва да се споделя от различни потребители във Фейсбук и да се пуска в различни групи.

Скоро се появяват и цитират публикации по темата със сензационни заглавия от сайтове, като „VIJTI.COM“ и REALNIISTORII.COM. Твърди се, че въпросното олио не е предназначено за готвене и че подобен продукт се продава в Гърция за църковни кандила.

Публикациите предизвикват съмнения у някои потребители дали наистина олиото е подходящо за консумация.

А други стигат и по-далече, като твърдят, че олиото е било „дарение“ и отправят към вече купилите продукта призиви за „събуждане“ за истината.

Съдържанието на „олиото за кандило“ включва токсичното вещество рицин, пише по-долу потребител:

Не липсват и иронични коментари:

Какво казва продавачът?

За да проверим твърденията за наличието на кръст на продаваните на промоция бутилки олио и съмненията дали е годно за употреба, отправихме официално запитване до споменаваната в постовете верига хипермаркети „Кауфланд“, които предлагаха този продукт и които са споменавани в постовете във Фейсбук.

Оттам получихме следния отговор:

От отговора на въпросната верига става ясно, че наистина има кръст на бутилките и че става въпрос за определена марка олио. Обяснението за наличието на този религиозен символ, както и на слънчогледовата пита, според търговската верига са „символ на фабриката“

Въпросите ни стигат и до фабриката.

Какво казва производителят?

Олиото не е предназначено за църковни кандила и е висококачествен хранителен продукт, казва пред БНР представител на производителя.

„Олиото е с много добро качество. Това е висок клас олио, произведено по всички стандарти за качество, включително и български държавен стандарт“, заяви Велин Величков, административен директор на „Плиска ойл“ ЕООД, гр. Шумен. По думите му „спекулациите, че това не е качествено олио, не кореспондират с реалността“.

Какво символизира изобразеният на бутилките кръст?

Велин Величков: „Този кръст е на нашите бутилки от около 2 години и е единствено наш патент – няма друга такава бутилка на пазара. Символът и посланието ни е следното: вярваме, че качествено олио се произвежда от хубав слънчоглед, а за да бъде така, той се нуждае от доста слънце. Там вече нещата в някаква част и като християни вярваме, че са дело на такива висши сили. Затова е и този кръст на бутилката.“

Административният директор допълва, че няма определена партида с този религиозен символ, която да е пусната на промоция.

Заключение

 

Промоционалното олио, което се продаваше на по-ниска цена в една търговска верига, предизвика напрежение и трескаво разграбване на продукта на цели стекове, НАИСТИНА ИМА ИЗОБРАЗЕН КРЪСТ НА БУТИЛКАТА. Наличието му обаче НЕ Е ОБОЗНАЧЕНИЕ, ЧЕ ОЛИОТО НЕ Е ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ. Кръстът е символ на фабриката производител и е част от запазената ѝ марка – това потвърждават официално както от хранителния хипермаркет, така и производителят на олиото. Продуктът не съдържа вредни вещества, не е опасен за здравето, отговаря на всички необходими стандарти и е минал всички необходими проверки за качеството. Твърдението, че предлаганото олио с кръст на бутилката не е хранителен продукт и е олио за църковни кандила, е НЕВЯРНО.

––––––

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!