02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Какво може да се случи, ако пием йод?

yod
Калиевият йодид не пречи на навлизането на радиоактивен йод в тялото като цяло и защитава само щитовидната жлеза, но не и други органи

Светлана Савченко , главен лекар на лабораторната мрежа LabQuest, разсея мита за йода, който е популярен сред хората, и също така предупреди за опасността от него, пише zdrave.to

Има мит, че ако някъде се случи ядрена експлозия, тогава трябва спешно да пиете йод. Според Савченко това не е вярно. В допълнение, предозирането с йод може да бъде не само вредно, а и да докара до сериозни странични ефекти.

„Калиевият йодид не пречи на навлизането на радиоактивен йод в тялото като цяло, защитава само щитовидната жлеза, но не и други органи. Освен това не може да отмени увреждането на щитовидната жлеза, което вече е причинено от радиоактивния йод, и освен това не защитава тялото от други радиоактивни вещества по никакъв начин“, предупреди лекарят.

Най-честите нежелани реакции от пиенето на йод включват гадене, повръщане, главоболие, алергична реакция, както и болки в стомаха и разстройство.

Савченко отбелязва, че острото предозиране с лекарството може да се види по характерните симптоми, включително кафяво оцветяване на устната лигавица, бронхит, гастроентерит, подуване на гласните струни, кървене от пикочните пътища и други.

 

 

 

 

Източник : / https://zdrave.to


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!