26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Приятна изненада за общинарите от децата на ЦПЛР ОДК -Пещера

1 mart tabla cplr odk tvorci

Пещера. Възпитаници на ЦПЛР ОДК- Пещера изненадаха служителите на администрацията с остроумно направени табла посветени на 1 март, 3 март и 8 март. Акцентите в таблата са приготвени собственоръчно, като творците са вложили много труд, творчество и умения. Тематичните табла ще радват в празничните дни всички, които прекрачат прага на Община Пещера.

Снимка : peshteraprim

По този повод, разговарям с Руса Каврошилова- директор на центъра и Ивана Петкова- преподавател по приложни изкуства :

 

Руса Каврошилова
Снимка : Архив peshteraprim

Госпожо Каврошилова, чия е идеята за прекрасната изненада, която пристигна от ЦПЛР ОДК- Пещера ?

-Всяка година Центъра инициира подобен тип дейности , като акцентираме между двете форми – изкуства и ресурсно подпомагане за съвместна дейност. Тази година решихме да украсим сградата на Общинска администрация в Пещера с таблата. Тук инициативата е и на Диана Балканджиева- експерт „Образование“ в местната администрация.

Вярвам, че се получи страхотно. Децата са щастливи от това, което са направили собственоръчно. По проекта работиха г-жа Ивана Петкова, която обучава възпитаниците ни по приложно изкуство, както и психолога Живка Балабанова. Те организираха децата и дейностите за да изработят тези табла.

Работихте в условията на коронавирус. Доста неудобства предизвика пандемията. Как организирахте процеса на творчество?

-За съжаление мога да кажа, че дейността на Центъра беше силно затруднена. Работихме в много трудни ситуации. За жалост от няколко месеца сме в режим на обучение от разстояние в електронна среда. Трудно се прави изкуство през компютър, за щастие децата са талантливи, колегите са безкрайно организирани, много креативни. Успяха за няколко дни да реализират идеята.

Коя е най-близката проява, която готвите за пещерци и гостите на града?

-Най-скоро са акцентите от програмата посветена на 3 март, когато е Националния ни празник. Подготвили сме програма от 30 минути, в която участие ще вземат част от представителните състави, мажоретен състав, певци, танцьори, спортни танци. Участие в програмата ще вземат и творческите колективи от Детските градини.

Времето ни изненада. Как ще се справите в тази снежна обстановка?

-Когато има желание има и настроение. Нищо не може да ни спре.

Снимка : peshteraprim

 

Ивана Петкова
Снимка : Фейсбук

Представете се на читателите на Peshteraprim.

– Казвам се Ивана Петкова. Преподавател съм по приложни изкуства в ЦПЛР ОДК- Пещера.

Вие започнахте работа тук съвсем скоро. Какво е общото Ви усещане за Центъра, атмосферата, впечатленията за децата с които работите?

-Аз съм изключително щастлива и благодарна за възможността да мога да прилагам в своя роден град уменията, които придобих в Националната художествена академия. Смятам, че децата на Пещера заслужават наистина добра подготовка и образование. В центъра работят колеги, които са изключителни професионалисти. В тази сложна обстановка, в която всички живеем виждаме, че за изкуството няма граници. Дали е през интернет или присъствено, ние успяваме да намерим мост и да реализираме творческите си идеи.

Колко деца приобщихте към идеята за приготвяне на тези табла?

– Настоящият проект е създаден от ресурсното подпомагане и от раздел Изкуство, като във всеки един от клоновете бяха създадени работни групи. Аз съм изключително щастлива от факта, че взеха участие доста ученици. Работиха с ентусиазъм и мого желание.

С каква техника работихте по реализацията на този идеен проект?

-Таблата, които представяме пред вас са изпълнени предимно чрез колаж и апликация. Искам да акцентирам върху таблото посветено на 3 март. Мисля, че посланието което то носи, заслужава да бъде прочетено, както от общинарите, така и от гостите на административната сграда. Живеем в много интересни времена, учениците трябва да бъдат запознати с героичните страници от нашата история. Да ценят и пазят свободата, да уважават не само собствената си свобода, но и свободата на ближния. Аз съм изключително щастлива, че имахме възможността да реализираме този проект.

Снимка : peshteraprim

Какво ще пожелаете на възпитаниците си и на читателите на това интервю?

-Преди всичко в несигурните времена, в които живеем, да съхраним вярата, че изкуството сплотява и ще ни направи по-добри. Изкуството е силно оръжие, което трябва да бъде насочено в постигане на нещо положително, да донесе радост, мир и утеха. Така ще променим света и той ще стане по-добър за живот.

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!