29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Скоро: Отваря врати частен музей на Бай Ганьо

bay ganyo

Музеят на Бай Ганьо в родното му село Енина, Казанлъшко, ще бъде готов през лятото, сега в стаите се правят довършителни ремонти, пише Ретро.  Това разказа Румен Сомов, който е правнук на прототипа на Алековия герой Ганьо Сомов. За създаването на музея преди пет години той е откупил полурухнала къща в центъра на селото. Домът на Бай Ганьо е бил съборен преди десетина години от новите му собственици и се е намирал наблизо. Инициативата е подкрепена финансово както от самия Румен Сомов, така и от семейството му. След основен ремонт на къщата в момента се устройват стаи, в които ще бъде подредена експозицията.

По думите на Румен Сомов колекцията вече е голяма, като той откупува, но и му подаряват експонати. Като изключително ценни сред тях определя оригинален печат и юбилейна монета от търговското изложение в Чикаго през 1893 г. Именно там преди 130 години, в прочутия Джаксън парк, се срещат Алеко Константинов и предприемчивият Ганьо Сомов, за да останат в историята като писател и неговия прочут герой.

Сред експонатите са и около 300 издания на „До Чикаго и назад“ и „Бай Ганьо“ на десетки езици.

Румен Сомов припомня, че родственикът му, послужил като прототип на Алеко, всъщност никога не е търгувал с розово масло в Чикаго. Ганьо Сомов е бил като охрана на българския павилион. Истината е разкрита в книгата на краеведа д-р Генчо Китипов „Аз, Бай Ганьо“, чиито илюстрации Румен рисува през 2013 г.

Ганьо Сомов е роден през 1850 г. в семейство, чиито предишни три деца починали. Майка му го оставила до кладенеца край къщата, за да му дадат името на онзи, който пръв ще го вдигне от калдъръма. Участвал е като четник в Руско-турската освободителна война. На изложението в Америка попаднал повече от случайно покрай казанлъшки търговци на розово масло. След завръщането си в България е бил за известно време глашатай в общината. Запазена е и негова снимка, правена от Петър Топузов и съхранена от писателя Димитър Чорбаджийски-Чудомир.

Поради голямата и неувяхваща известност на литературния герой, името „Бай Ганьо“ става нарицателно за българин със слабо или силно изразени отрицателни черти в народното творчество на XX век. Във втората половина на XX век се появява и производен нему герой, инженер Ганев (инженер Балкански).

 

 

 

 

Източник : / https://retro.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!