02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

„Огнена вода“- еликсир за здраве

bilki

Възрастните хора в България твърдят, че ракията, особено ако в нея се добавят билки, е еликсир за здраве, твърди сайта Ретро.  И това не е само фолклор. Днес има десетки проучвания, които доказват лечебните свойства на спиртните плодови напитки, стига те да се консумират в малки количества – 2 пъти седмично по 50 мл. Медицинско изследване потвърди неотдавна мнението на нашите дядовци, че ракията е лековита и полезна.

Според специалистите умерената ѝ консумация влияе благоприятно върху кръвното налягане. Пиейки по няколко глътки ракия, хората по-рядко боледуват от сърдечни заболявания и не страдат от високо кръвно налягане. Този алкохол има силата да лекува възпаленията на вътрешните стени на кръвоносните съдове, където обикновено се намират мастни клетки (т. нар. лош холестерол). Разкъсването на тези мастни плаки може да доведе до инфаркт, а също и до образуването на тромби, твърдят медиците. И предупреждават, че обратният ефект на ракията се появява, ако се употребява дългогодишно и в големи количества.

Ракията може да стане още по-полезна, ако в нея се добавят билки

Еликсирът, правен от векове в Троян, e най-известният и митичният. Наричан е още „огнена вода“. От Троянския манастир преди време споделиха, че няма български политик, който да не е опитал от лековитата напитка. В това число и президентът Румен Радев.

Снимка : pixabay
„Огнена вода“- рецепта :

Рецептата е вековна и се пази под секрет. Ползва се от 1900 г.

В една бутилка ракия се слагат по щипка сладка папрат, балканска чубрица, равнец, червено подъбиче, черен бъз, жълт и черен кантарион, риган, мащерка, мента, карамфил и босилек. Съдът с ракията и билките се оставя на слънце. След 10-15 дни може да се пие по една лъжица преди ядене.

Когато ракията намалее с 250 грама, се долива нoвa и лечението продължава. Този еликсир лекува кашлица, висока температура, стомашно-чревни болки, аритмия, главоболие, сърдечносъдови проблеми и т. н. Страдащите от стомашна язва и хроничен гастрит знаят, че глътка от този спиртен еликсир на гладно сутрин облекчава силните болки. 50 мл ракия след хранене пък се препоръчва на хора с високо кръвно налягане. Но това не е всичко. Освен за вътрешна употреба ракията може да се използва и външно – за мазане на болни места по тялото.

 

 

 

 

Източник : / https://retro.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!