04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ватиканът откри деветата планета

neptun

Ватиканът откри мистериозен обект зад Нептун, който може да се окаже деветата планета. След като Плутон бе разжалван на планетоид (или планета джудже), учените масово се хвърлиха да търсят липсващата девета планета, която теоретически трябва да съществува. Нейното наличие се доказва от различни модели на Слънчевата система. И я търсят все зад Нептун – засега последната осма планета. Случи се така, че точно обсерваторията на Ватикана, разположена в щата Аризона, откри мистериозния обект отвъд Нептун. Засега осемте големи небесни тела, обикалящи около Слънцето, са Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

 Осемте планети от Слънчевата система скоро могат да станат девет.
Снимка : НАСА

Новият обект бе забелязан за пръв път в края на миналата година и получи номерацията 2021 XD7. Сега предстоят дълги проверки дали този обект ще се окаже деветата планета или пък може би той е повлиян от орбитата на така убягващата на астрономите липсваща гигантска планета. Непотвърдени изчисления сочат, че обектът е с размери между 3 и 4 пъти по-голям от този на Земята. А масата на това небесно тяло надхвърля десет пъти тази на нашенската планета. „2021 XD7 обикаля Слънцето за 286 наши години. Обектът има доста странна орбита, която е много по-наклонена настрани от орбитата на Марс или на Земята“, казва астрономът Ричард Бойл, който на 3 декември 2021 г. пръв забелязва мистериозния обект. 2021 XD7 е на разстояние 74,8 млрд. км от Слънцето. Нептун е на разстояние 4,5 млрд. км, а Плутон – на 7,375 млрд. км. Земята е само на 152 млн. км.

 

 

 

 

 

Източник : / https://telegraph.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!