26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

168 години от рождението на Стефан Стамболов

stefan stambolov pametnik v turnovo

Днес се навършват 168 години от рождението на политика и общественика Стефан Стамболов. Годишнината ще бъде отбелязана с общоградско поклонение в родния му град Велико Търново. Заради епидемичната обстановка тази година няма да има военен ритуал.

Портрет на Стамболов (1895) от Георги Данчов
Източник : wikipedia

Стѐфан Нико̀лов Стамболо̀в е бележит български държавник и революционер, както и журналист и поет.

Апостол на Вътрешната революционна организация (1875 – 1876). Участва в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. Руски военен кореспондент през Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 г. оглавява Регентството, потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия. През 1887 г. е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 г. Основава и ръководи Народнолибералната партия до убийството му.

Критикуван заради диктаторските си методи, той е сред основоположниците на икономическия и културния подем на България в десетилетията до Балканските войни.

На 3/15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е жестоко посечен на улицата от Михаил Ставрев – Хальо и други, близки до Наум Тюфекчиев, и след три дни умира от раните си.

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!