28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков8:47, 18 юли 20201min

152 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

hadzhi dimitar_stefan karadzha

С панихида и поднасяне на венци и цветя на връх Бузлуджа ще бъде отбелязана 152-та годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Екипа на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ е издирил всички паметници на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Изследването е събрало общо 74 паметни плочи, събрани в изложба в Художествената галерия в Казанлък, каза директорът на парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов:

„Интересното е, че в половината от територията на страната липсват тези паметници, за съжаление.“

По думите му обаче много малка част от българите свързват връх Бузлуджа с подвига на Хаджи Димитър. Това сочело и ново изследване на „Галъп“:

„Само 2,6% от анкетираните свързват върха с подвига на Хаджи Димитър.“

Честванията на връх Хаджи Димитър, по-популярен като Бузлуджа, започват в 11.00 ч. с поднасяне на венци и цветя. Тази година поради епидемичната обстановка няма да се проведе традиционната възстановка на драматичните последни боеве между четниците и турската потеря. Няма да бъде раздаден и традиционният обреден курбан.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!