26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Дневен център за пълнолетни лица с увреждания в Пещера спазиха традициите за Бабинден

dcplu - peshtera

Пещера. По традиция на 8 януари се отбелязва Бабинден. По стар стил се е празнувал на 21 януари. Ден, обявен през 1951 г. за Ден на родилната помощ, а с това – и на акушерките и гинеколозите.

В миналото бабите, като опитни жени, изпълнявали ролята на акушерки, помагайки на младите нераждали невести. Изпълнявали различни ритуали, а родилките, на които са помагали, им гостували, за да отдадат почит.

Някога бабата акушерка ставала рано и посещавала къщите, където е изродила дете. Носела бяла и червена вълна, лепяла я с мед като коса на момиченцата и като мустаци и като брада на момченцата – благославяла ги да остареят и побелеят, хвърляла жито, давала им да близнат медец и изричала:

„Да се червите като таз вълна,
да се гоите като просото,
да се роите като кошера.“

Днес, потребителите на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Пещера спазиха отколешната традиция и отпразнуваха с много настроение този прекрасен празник, на който жените все още се събират, за да се повеселят и усетят силата на общността си.

Обичаят беше почетен и бабите „бабуваха“ – изкъпаха, повиха и приспаха символично „бебетата“. Празникът продължи с веселие, песни и хора.

Кметът на община Пещера – Йордан Младенов осигури индивидуални подаръци и потачи с кърпа и сапун всяка баба, която празнува на днешният ден.

Екипът на Дневния център пожела здраве, берекет и сполука във всеки дом, и деца, внуци и правнуци на всяко семейство!


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!