25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Иновативно ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ отбеляза своя празник достойно

ou sv patriarh evtimii

Никой по-велик и по-нещастен,

расото със ризница сменил,

по-обречен патриарх, по-властен,

по-безсмъртен никой не е бил!“

Николай Колев

Пещера.На 20 януари българският народ чества паметта на Преподобния Евтимий Велики, който е живял през V век, както и паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновски, който е част от културната и религиозната ни идентичност. На този ден ИОУ „Св. Патриарх Евтимий“  отбелязва своя патронен празник.

Епидемичната обстановка за поредна година не позволи ученици и учители заедно да празнуваме на този ден, но затова пък от 10.01.2022 г. до 20.01.2022 г. се проведоха различни мероприятия по класове, посветени на патрона на училището ни, които нарекохме „Евтимиеви дни“.

Те започнаха с писане на съчинение и рисуване на тема „Моето училище в бъдеще“ в IV клас. Малките ученици на г-жа Маргарита Сотирова отправиха поглед в бъдещето и мечтите се превърнаха в реалност чрез картини и слова, а София Герджикова и Иван Каймаканов от същия клас написаха свои стихотворения „Училище мое, това си ти“ и „Нашата госпожа“. Своето училище с много любов нарисуваха и малките ученици от втори клас на г-жа Анна Грочева.

Много спорт, забавления и положителни емоции имаше в „Евтимиевите дни“  за всички ученици под ръководството на г-жа Елена Ванчева. Прекрасното време в началото на месеца даде възможност на спортната площадка да се проведе изключително емоционално състезание по волейбол между седмокласниците под надслов „Един за всички, всички за един“.

 

С не по-малко настроение премина и състезанието по волейбол във физкултурния салон с учениците от VI клас. Най-малките ученици от I и II клас участваха в забавни, щафетни игри „Игриви и щастливи“, а неповторимо преживяване за учениците от III, IV и V клас беше участието им в индивидуалните и отборните битки в състезанието „Игри на волята“. Безспорно най-уникалното, незабравимо и безценно  преживяване за всички донесе падналият сняг, зимната пързалка в двора на училището и игрите на открито „Бързи и смели“.

 

 

В „Евтимиевите дни“ учениците от III, IV, V и VI клас на ИОУ „Св. Патриарх Евтимий“ с класни ръководители Мариана Рилска, Маргарита Сотирова, Янка Костадинова и Йорданка Ганчева посетиха  Художествената галерия „Проф. Веселин Стайков“ в града ни. Те с голям интерес разгледаха творбите на пещерските художници и бяха много приятно изненадани и впечатлени от участието на своята учителка по български език и литература Борислава Джинина  в Годишната изложба на галерията със свои картини.

 

А любознателните ученици от I и II клас  с класни ръководители Рени Харизанова и Анна Грочева посетиха църквата „Света Петка“ в града ни. Много интересна за тях беше беседата на отец Димитър за историята на храма. Той им разказа и за делото на св. Патриарх Евтимий като духовен водач на българите, както и за канонизирането му за светец.

 

В църквата „Света Петка“, в дните посветени на патрона на училището, беше проведен изнесен, открит урок в седмите класове на тема „Живот и дело на св. Евтимий Търновски“ от г-н Атанас Симетчиев, след което седмокласниците изработиха постер на тема „Кой е св. Евтимий Търновски?“.

По инициатива на преподавателите Янка Костадинова, Йорданка Ганчева, Венета Гудова и Атанас Симетчиев в VI клас се проведе състезанието „Многознайко“. То включваше въпроси от различни тематични области и логически задачи по математика. Отборната битка протече много емоционално и при висок състезателен дух. Участниците получиха грамоти за отличното си представяне като достойни евтимиеви потомци. Шестокласниците собственоръчно под ръководството на учителя по БЕЛ Борислава Джинина изработиха и брошура „Свети Патриарх Евтимий!“, в която отразиха и онагледиха живота и делото му. Те изработиха и презентация на английски език за живота и делото на патрона на училището в часовете при г-жа Таня Анастасова.

Празниците винаги посрещаме с музика и цветове. С третокласниците, четвъртокласниците, петокласниците и шестокласниците от ИОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в час по музика се проведе музикално рисуване на тема „Училище любимо!“ от г-жа Лариса Дорохова. Учениците от Прогимназиален етап продължиха да рисуват и в часовете по изобразително изкуство на тема „Пред портрета на патрона“ и в арт  работилничката „Рисувам моето училище“ с г-жа Ядигяр Фандъкова. По случай празника творбите им изпълниха коридорите на училището с много слънчево настроение и вяра в бъдещето.

 

В деня на празника приятна изненада за учителите поднесоха четвъртокласниците на г- жа Сотирова и г-жа Личева. Малките ученици  изработиха и подариха на всички учители поздравителни картички с пожелание винаги да носят в сърцата си възрожденския дух и да продължават да даряват своята обич, знание и вдъхновение на учениците си. А второкласниците на г-жа Грочева изпълниха стихове на тема „За теб, училище, с любов!“.

Иновативно основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ ще продължава да носи с гордост своето име и ще пази и следва заветите на своя духовен наставник. Ще продължава да съхранява светлите традиции от миналото в българското образование и смело ще въвежда съвременните иновативни модели в настоящето му.

Здраве, усърдие и успехи, млади евтимиевци и не забравяйте стиховете на поета Николай Колев за св. Патриарх Евтимий:

 „ Пред неизмеримата трагичност
подвигът в какво се състои?
Само в силата да бъдеш личност,
от която мракът се бои.“

      

                       

 

 

 

 

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!