25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Управляващата коалиция призова Иван Гешев да подаде оставка

narodno sabranie

С декларация от парламентарната трибуна управляващата коалиция поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Главният прокурор видя в действията им „кризисен пиар“.

Документът прочете Андрей Гюров, председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната”. Той посочи редица мотиви за искането, които бяха посрещнати с аплодисменти от останалите управляващи партии “Демократична България”, БСП и “Има такъв народ”.

“Призоваваме главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на прокуратурата на България да осъществява пълноценно конституционните си функции”, каза Гюров. След тези му дъми депутатите от мнозинството станаха на крака. На местата си останаха представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Като мотиви за исканата оставка Гюров посочи, че коалицията взема предвид “системната ерозия на правовата държава, която се дължи на корупцията по високите етажи на властта”.

В документа бяха споменати скандалите „Апартаментгейт“, аферата с къщите за гости, ползването на бреговата ивица край Росенец за частни цели от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и скандалът, станал известен с името “Осемте джуджета”.

Управляващите искат оставката на Гешев и заради “бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи, „което доведе до санкции по “Магнитски”.

Сред останалите подчертани от Гюров мотиви бяха “злоупотребата с власт и нахлуването на президентството” и действия на Специализираната прокуратура по разработването на опозиционни лидери.

Веднага след като декларацията беше прочетена в парламента, темата коментира и главният прокурор Иван Гешев, който пристигна на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Снимка : ВТА

“Не съм запознат [с искането]. Днес не е денят да обсъждаме кризисен пиар“, каза той по повд призива на управляващите да напусне поста.

Минути след това до медиите беше разпратена и и писмена позиция от прокуратурата. В нея се отбелязва, че декларацията на управляващите има изцяло политически характер и е „опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани“.

„Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент. Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България“, се казва в позицията.

Според прокуратурата прочетената декларация “напълно потвърждава” опасенията за растящия у нас риск от “сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото”.

 

 

 

 

Източник : / https://www.svobodnaevropa.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!