18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Как празнуват Коледа и Нова година по света

nazdrave

Християните в цял свят са в очакване на Рождество Христово

Какви са традициите и обичаите в дните преди празника и на самата Коледа?

В Норвегия хората вярват, че Бъдни вечер съвпада с появата на зли духове и вещици, затова в нощта преди Коледа норвежците скриват всички метли преди да си легнат.

В Австрия Дядо Коледа или Санта Клаус има свой зъл съучастник – Крампус. Подобното на демон отвратително създание обикаля улиците и търси непослушни деца, които да накаже. Мъже, облечени в страшни костюми, подобни на българските кукери, изпълват улиците на австрийските градове.

В Италия пък подаръците на децата се носят от стара вещица на име Бефана и това се случва на 5 януари.

Според стара легенда в Исландия гигантската котка Юле обикаля страната по Коледа и носи нови дрехи на хората, които са работили усилено през годината. Затова в наши дни исландците си купуват нови одежди за Коледа, за да избегнат неприятно преживяване.

В Германия една от традициите е всяко дете да остави обувката си пред вратата на спалнята. Ако са били послушни, на сутринта ще я намерят пълна с лакомства. Смята се, че традицията за коледното дърво е тръгнала именно от Германия, която води до друг обичай – в клоните на елхата се скрива кисела краставичка, а всяко дете, което намери краставичката, получава подарък.

А в Украйна освен с традиционните гирлянди, топки и светлини, украсяват елхата с паяжини. Легендата гласи, че бедна жена много страдала, защото нямала пари да украси елхата за децата си. Но когато се събудила на Коледа открила, че паяк е покрил цялото дръвче с блещукаща паяжина.

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!