20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

ЛРД-Фотиново с разрешение за допълнителен отстрел заради свръхпопулация на дива свиня

lrd fotinovo
Това съобщи председателят на Сдружение „Ловно-рибарско дружество Пещера” инж. Иван Джинев

Допълнителен отстрел на 15 диви свине са разрешили експертите от Регионалната инспекция по горите в Пазарджик на ловната дружинка в село Фотиново. Причината е свръхпопулация на дивата свиня.  Добрата новина е, че от  всички 33 животни от този вид, които ловците  от фотинската дружина са отстреляли от началото на ловния сезон за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч, няма нито един регистриран случай на АЧС

„Имаме и един трофей от 22.5 см дължина на глигите, очакваме поне сребърен медал”, каза председателят на ловците Риза Шех, за който този сезон е първи начело на дружинката. Слуката да отстреля трофейния глиган е на Кольо Паунов от село Фотиново. Голямото животното излязло в м. “Шипковица” на третия ловен излет, но радостта от добрата слука споходила ловците още при откриването на едрия лов. Тогава дружинката се отчела с две диви свине.

Ловът на дива свиня е основен за района на Фотиново, където ловците стопанисват близа 3 000 ха ловна площ. И макар да се отчита свръхпопулация, ловците спазват дадената дума да не стрелят по женски животни и да пазят майките. Сред отстреляните 33 диви свине преобладават приплоди, но имало и няколко 2-3 годишни екземпляра, с които ловците истински се гордеят. Всичко това дава основание за очакван добър ловен сезон. За сравнение миналата година за целия сезон дружинката има отстреляни 28 диви свине.

свръхпопулация

Заради свръхпопулацията на дивеч хищниците в района на Фотиново също са много. Само тази дружина е отстреляла 15 лисици. А фотокапанът на една от хранилките често улавя мечка, която идва да споделя храната, оставена от ловците за сърните и елените в ловностопанския район на дружина Фотиново.

 

 

Източник : / https://www.slrb.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!