26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Йордан Младенов издаде нова Заповед за прилагане на въведените временни противоепидемични мерки на територията на община Пещера

signature documents

Пещера. Кметът на Община Пещера издаде нова Заповед във връзка с епидемиологичната обстановка. Ето какво пише в нея :

З А П О В Я Д В А М :

I. Създавам следната организация по прилагане на въведените временни противоепидемични мерки на територията на община Пещера, считано от 04.11.2021г. до 30.11.2021г.:

1. Преустановяват се посещенията в Център за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс (ЦПЛР-ОДК) и детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. Изключение се допуска само по отношение на дейностите за допълнителна подкрепа за деца със специални образователни потребности, предоставяни от ЦПЛР-ОДК. Същите да се извършват при спазване на Насоки за обучение/занимания и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в центровете за подкрепа за личностно развитие, утвърдени от министъра на образованието и науката и министъра на здравеопазването и публикувани на интернет страницата на Министерство на образованието и науката. За останалите дейности в ЦПЛР-ОДК, в зависимост от спецификата, да се осъществява, доколкото и ако е възможно, обучение от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.

2. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения, конкурси, изпити и други мероприятия с такъв характер.

3. Преустановява се провеждането на тиймбилдинг и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

4. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

5. Преустановяват се груповите посещения в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

6. Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия за възрастни в образователни и други обучителни центрове и школи.

7. Провеждането на присъствени групови занятия за деца в образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и не повече от 5 човека в помещение, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

8. Преустановяват се посещенията на музеи, Художествена галерия „Проф.Веселин Стайков“, кинопрожекции, театрални постановки, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито.

9. Преустановява се провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации.

10. Провеждането на спортни състезания се допуска без публика.

11. Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, и СПА центрове.

12. Преустановяват се посещенията в игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, включително и тези към местата за настаняване.

13. Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв.м. Изключение се допуска по отношение на магазините, които предлагат предимно хранителни стоки.

14. Преустановява се провеждането на организирани екскурзии и групови посещения на туристическите обекти в общината.

15. Преустановяват се свижданията в МБАЛ „Проф.Димитър Ранев“ с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий, както и свижданията в Кризисен център за лица и деца, пострадали от насилие и Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждани в гр.Пещера.

16. Предоставянето на социални услуги за деца и пълнолетни лица с увреждания в Дневен център за деца и младежи с увреждания и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания да се извършва индивидуално с потребителите, при спазване на Указания за превенция на разпространението на COVID-19 в социалните услуги, изготвени от Агенция за социално подпомагане.

17. Преустановяват се посещенията в клубовете на сдруженията на хората с увреждания, диабетиците и на пенсионерите.

18. Присъствените учебни занятия в училищата да бъдат преустановени при достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население.

19. Присъствените учебни занятия на 50% от паралелките в училищата на територията на община Пещера се преустановят при достигане на 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 000 население. Присъственото обучение да се осъществява по график, утвърден от министъра на образованието и науката.

20. Противоепидемичните мерки по т.18 и т.19 може да не се прилагат и учениците могат да провеждат присъствени учебни занятия в съответните училища, ако са изпълнени следните условия:

а) създадена е организация за провеждане на място в училище на изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове два пъти в седмицата (понеделник и четвъртък) на учениците от съответните класове (които провеждат присъствено обучение) и на педагогическия и непедагогическия персонал, който участва в провеждане на присъственото обучение, с изключение на тези, които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване;

б) в случай на несъгласие на родителите/настойниците/попечителите за провеждане на изследване за COVID-19, ученикът не се допуска до присъствено обучение и му се осигурява възможност за обучение от разстояние в електронна среда.

21. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние по т. 18 – 20 се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.

22. Всички ученици от пети до дванадесети клас, както и педагогическият и непедагогическият персонал в училищата да носят защитна маска за лице по време на престоя и обучението им в училищата.

23. Часовете по физическо възпитание и спорт да се провеждат на открито.

24. При провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна среда не се допуска смесване на ученици от различни паралелки.

25. Учебните занятия в училищата и детските градини при присъствено обучение се осъществяват при спазване на Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и детските градини, утвърдени от министъра на образованието и науката и министъра на здравеопазването и публикувани на интернет страницата на Министерство на образованието и науката.

26. Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.

27. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв м.

28. Директорът на Общинско предприятие „Паркинги и пазари“ създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв м и осигуряване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

29. Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

30. Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите, като:

а) установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10.00 часа, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно и

б) разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно.

31. Противоепидемичните мерки по т. 2, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, и 14 може да не се прилагат при следните условия:

а) 100% от персонала в съответния обект/лицата, заети с мероприятието са ваксинирани или преболедували COVID-19 или разполагат с отрицателен резултат от проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване и

б) ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които:

аа) са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване или

бб) представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието), удостоверено чрез валиден документ.
в) условията по букви „аа“ и „бб“ не се прилагат по отношение на лица до 18 годишна възраст.

II. Валидните документи за ваксинация, преболедуване и изследване са документите по т.II на Заповед №РД-01-890/03.11.2021г. на министъра за здравеопазването.

III. Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, или се извършват по реда на т. I, 31 се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед №647 от 31.08.2021 г. на Кмета на Община Пещера.

IV. Отменям моя Заповед №772/20.10.2021г., изменена и допълнена със Заповед №783/22.10.2021г.

V. Заповедта влиза в сила от 04.11.2021г., с изключение на т.I, 18-21, които влизат в сила от 08.11.2021г.
Кметовете на Кметства с. Радилово и с. Капитан Димитриево и органите на Министерство на вътрешните работи да оказват пълно съдействие, като създават организация за осъществяването на контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!