26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Що е то метавселена?

kiber vselena

Facebook обяви, че променя своето корпоративно име на Meta, с което компанията иска да покаже, че има сериозни интересни в разработването на т.нар. Метавселена (metaverse). По-рано този месец компанията обяви, че ще наеме 10 000 души в Европа, които ще се занимават именно с разработването на метавселената.

Какво обаче е метавселена?

На пръв поглед прилича на подобрена версия на технологиите за виртуална реалност, които съществуват от години. Някои обаче смятат, че метавселената е бъдещето на интернет и може да е за VR това, което са смартфоните спрямо първите мобилни телефони.

Вместо да се разчита на компютър метавселената може да се полза с VR очила, с които се влиза във виртуален свят, свързващ най-различни дигитални общности. Предполага се, че в този виртуален свят ще ползваме 3D аватар – всичко това напомня много на бъдещето, описаното в книгата „Играч първи, приготви се“ на Ърнест Клайн.

За разлика от сегашните VR предложения, които се ползват главно за гейминг, метавселената може да послужи за почти всичко – работа, забавления, концерти, гледане на филми, търговия, фитнес, обучение, социализиране и т.н. Възможностите за ползване на технологията са безкрайни.

Защо сега?

Виртуалната реалност съществува от години, но големите очаквания за нейното бъдеще така и не се изпълниха. С метавселената ситуацията е коренно различна на нея се гледа с голям интерес от големите технологични компании и инвеститори, които не искат да пропуснат възможността да са сред пионерите, ако идеята наистина се окаже бъдещето на интернет.

Освен това през последните години беше постигнат голям напредък в технологиите за виртуална и добавена реалност, а масовото навлизане на 5G обещава да подобри драстично възможностите за връзка и осигури необходимия капацитет за VR съдържание.

Какво е участието на Facebook?

Facebook или Meta вече направи мета вселената един от своите основни приоритети. Компанията инвестира сериозно във виртуалната реалност чрез своята компания Oculus, а освен това направи нейните VR очила по-евтини от тези на конкурентите.

Компанията вече разработва VR приложения за социализиране и за работното място, включително такива, които включват интеракция с реалния свят. Meta обаче смята, че метавселената няма да бъде изградена изведнъж от една компания и е готова за сътрудничество с всички желаещи. Някои елементи от метавселената са налични и сега, но ще минат години преди концепцията да се развие достатъчно.

Още нещо?

Концепцията за метавселената не е нова и вече има много примери за работещи елементи. Онлайн игрите например съществуват от години и в тях хиляди играчи общуват във виртуални интерактивни светове. През последните години Fortnite също се разви значително като успя да представи на хилядите си играчи концерти и брандирани събития.

Успехът на тези инициативи подкрепи визията на шефа на Epic Games Тим Суини за създаване на метавселена. Платформата Roblox, която включва хиляди игри в една обща екосистема, също се доближава до идеята. През последните месеци интересът към NFT показа, че виртуалната икономика може да работи и то много успешно.

Междувременно 3D платформата Unity инвестира в създаването на дигитални копия на реалния свят, а NVIDIA изгражда Omniverse – платформа за връзка между различни 3D виртуални светове.

 

 

Източник : / https://mobilebulgaria.com

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!