08 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора – съвременното робствo

zatvor

Трафикът на хора е изключително доходоносен бизнес за трафикантите, с печалби достигащи 31 млрд. евро годишно

[dropcap]Т[/dropcap]ой е третият по големина източник на средства за организираната престъпност след трафика на оръжие и наркотици.

Трафикът не е превоз на местно или чуждестранно лице от точка А до точка Б.

Трафикът е престъпление срещу личността, с цел  ЕСПЛОАТАЦИЯ на жертвата!

Трафикът е свързан със злоупотреба с човешкото достойнство!

Трафикът може да бъде:

  • Трафик на хора с цел сексуална експлоатация;
  • Трафик на хора с цел трудова експлоатация;
  • Трафик на деца с цел просия, джебчийство и други нелегални дейности;
  • Трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им деца; 
  • Трафик на хора с цел продажба на телесни органи, тъкани и яйцеклетки;
  • Трафик на хора с цел принуждаване на хора да извършват престъпления;
  • Трафик на хора с цел встъпване в принудителни бракове с трето лице спрямо ЕС, което да получи европейско гражданство.

Трафикът е организирано престъпление, което в световен мащаб представлява сериозно нарушение на човешките права.

За жертвите, трафикът винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания.

За по-голямата част от обществото ни този проблем звучи нереален или далечен, но истината е, че това е един от големите рискове в момента в световен мащаб.

Като форма на организирана престъпност той подкопава основните принципи на законовия ред и демократичните стандарти на обществото.

Транснационалният характер на явлението изисква обединените усилия на всички ангажирани с проблема институции на национално, регионално и международно ниво.

Във тази връзка, под егидата на Местната комисия за борба с трафика на хора –

гр. Пазарджик, на 29 юли 2021г. в хотел „Форум“ –гр. Пазарджик, се проведе семинар с участието на секретаря на МКБППМН – гр. Пещера – г-жа Зл. Златанова и инспектор детска педагогическа стая – участък – Брацигово, при РПУ-Пещера – М. Джамбазов, на тема: „Интернет пространството като механизъм за въвличане на хора при условия на социална изолация и дистанционно обучение“. Бяха дискутирани  теми като „Новите измерения на трафика на хора в следствие на пандемията от КОВИД-19 – тенденции и предизвикателства“, „Как трафикантите привличат, подлъгват, контролират и експлоатират жертвите си, особено най уязвимите-децата“. „Рисковете за децата в ИНТЕРНЕТ от попадане в трафик на хора в рамките на социалната изолация и дистанционното обучение“; „Новият флирт при децата „СЕКСТИНГ“ – разменяне на еротични или голи снимки“ /35% от голите снимки/видео материали са произведени от деца/ и др.

Снимка: pixabay

Специален гост и лектор на семинара беше г-жа Антоанета Василева, първи вицепрезидент на Експертната група  за борба с трафика на хора  /ГРЕТА/ към Съвета на Европа и международен експерт. ГРЕТА отговаря за наблюдението и прилагането на конвенцията на съвета на Европа за борба с трафика на хора от страните които са я ратифицирали, в т.ч. и България, и за изготвянето на доклади за оценка на мерките , предприети от всяка страна.

Трафикът на хора като трансгранично явление засяга България, която е преди всичко страна на произход на жертви на трафик, но поради географското си положение е и страна на транзит.

Стратегическото й местоположение я прави особено уязвима по отношение на нелегалните канали не само за жертви на трафик, но и мигранти, които нелегално се опитват да прекосят държавните граници.

Снимка: pixabay

Специалистите съветват:

  • бъдете мнителни и критични към обяви за работа и покани за приятелства в социалните мрежи;
  • създайте доверителни отношения с вашите деца;
  • Не се успокоявайте, че детето Ви е в съседната стая или на дивана срещу Вас – знайте по всяко време с кого общува и за какво си говори;
  • Пазете себе си и своите близки;
  • Ако сте станали жертва на трафик – не сте сами – Потърсете помощ!
  • Трафикът на хора е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

/Използвани са материали от интернет/


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!