23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Купите „Снежанка“ и „Пещера“ заминаха за Пловдив

kupa snezhanka

Участваха над 190 състезатели от цялата страна

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Приключи състезанието по ориентиране за купите „Снежанка“ и „Пещера“, което се проведе в курортното селище Св. Константин и Пещера. Участваха над 190 състезатели от цялата страна, разпределени в групи от 10 до 70-годишна възраст. На състезанието имаше и двама състезатели от Бурса и Мерсин – Р. Турция.

Организатори на проявата са Община Пещера, ТД “Купена” и Спортен клуб по ориентиране “Вариант 5”.  Представители на спортни клубове от Пловдив, Пазарджик, Севлиево, Търговище, Шумен, Варна, Благоевград, Карлово, Ямбол, Добрич, Казанлък и Смолян приеха предизвикателството да премерят силите си в дневен старт-Класическа дистинация . 

Най- малък състезател е участник на 2 години. Стефан Кралев заслужено спечели овациите на зрителите, най- възрастни състезатели бяха матей Йорданов и Захари Захариев.

Комплексен победител за купа „Снежанка“ стана отборът на Пловдив. Същите състезатели грабнаха и купа „Пещера“ в неделния ден.

Наградите връчиха кметът на Пещера Йордан Младенов и Георги Киев- председател на ТД „Купена“. На закриването Младенов благодари на организаторите на проявата и на състезателните екипи. Той пожела здраве и спортен дух на всички и увери, че в негово лице Община Пещера желае да надгражда провеждането на подобни състезания в идните години.

Спортното ориентиране е спорт, в който от състезателя се изисква да се ориентира в непозната местност сред природата (навигация), като се придвижва с помощта на карта и компас. Целта е да се открият и посетят в определен ред контролните точки, отбелязани по предварително очертан маршрут на картата, като се избира възможно бързият път, наричан вариант.

При спортното ориентиране класирането се определя по времето, за което състезателите са преминали своя маршрут от старта до финала, преминавайки през всички контролни точки.

Нужно е високо равнище на физическа дееспособност и добра скорост на бягане, за да победиш в международно или елитно състезание. За да е справедливо за всички състезатели, картата (с отбелязаните на нея контролни точки) обикновено не се дава на старта, а малко след него и състезателите тръгват през не по-малко от 1 минута.

Целта на всеки е да избере най-бързия маршрут между контролите. Изборът на най-добър вариант е много важен – най-бързият е невинаги и най-краткият.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!