28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ваня Костова ще бъде отличена посмъртно с Герба на община Стралджа

vanya kostova

Наградата ще бъде връчена на нейния син Боян Михайлов

[dropcap]П[/dropcap]евицата Ваня Костова ще бъде отличена посмъртно с Герба на община Стралджа на концерт на 10 септември, съобщи кметът на общината Атанас Киров.

Наградата ще бъде връчена на нейния син Боян Михайлов, който ще бъде и първият изпълнител на концерта в родния град на бащата на Ваня Костова.

В проявата на открито ще участва целият състав на комиците от формацията „Тутурутка“ и рок групата „Сигнал“.

Ваня Костова е родена е на 18 април 1957 г. в Димитровград.

Завършва Българската държавна консерватория в класа на доцент Георги Кордов.

През 1980 г. участва на общонационален конкурс към Ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална група „Тоника СВ“.

През март 1981 г. се ражда синът ѝ Боян Михайлов. Малко след това се разделя със съпруга си – музиканта Любен Михайлов, който заминава да работи в Норвегия.

Продуцент и основател на групата е композиторът Стефан Диомов. Костова се превръща в солистка на състава и песни от този период като „Приятели“, „Аз и моето момиче“, „Като сън“, „Конче мое“, „Къде си“, „Вместо сбогом“, „Ако те има“ допринасят силно за нейната лична популярност. Дори очилата, които носи постоянно, също са в неин плюс.

През пролетта на 1986 г. Ваня Костова записва последната си песен с „Тоника СВ“ – „Очакване за пролет“ – м. Стефан Диомов, т. Богомил Гудев. През юли 1986 г., след вътрешни разногласия, Ваня Костова и Стефан Диомов напускат „Тоника СВ“ и Ансамбъла на Строителни войски и постъпват в ансамбъл „Магистрали“ към Войските на Министерството на транспорта.

Ваня Костова започва самостоятелната си кариера с песни като „Черен кон, не умирай върху белия сняг“, „Лятото“ – дует с композитора Стефан Димитров, „Искам да ти кажа“, „Звезда“ – с нов аранжимент и др.

През 1994 г. композиторът Стефан Диомов събира всички певци от ръководените от него групи „Тоника“ и „Тоника СВ“ и правят незабравими бенефисни концерти в Бургас и София.

Ваня Костова е единствената българска поп певица, която изпълнява автентични народни песни с невероятно майсторство.

През 2001 г. Ваня Костова напуска „Фамилия Тоника“ и продължава изцяло самостоятелната си кариера.

От 2004 г. освен самостоятелно се изявява и в дует със сина си Боян Михайлов.

Прекарва инфекция от COVID-19 в началото на април 2021 г. Умира в София на 6 май 2021 г. Причината за смъртта ѝ най-вероятно е инфаркт, но може да бъде последица от COVID-19.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!