15 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

15 ученика от седмите класове на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ списват „Училищен свят“

uchilishten vestnik

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Една от групите за занимания по интереси съгласно Наредбата за приобщаващото образование в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ е „Училищен вестник“ с ръководител Борислава Джинина. Тя е сформирана през учебната 2018-2019 г. Интересът към това занимание увлича учениците вече трета учебна година.

Още на първите занятия се взема решение за името на вестника: „Училищен свят“, избират се рубриките, за които се пише, редакционната колегия в състав : редактор, помощник редактор, фотограф, художник , журналисти. Материалите, които  се събират всяка седмица  се обсъждат на следващата сбирка и  се оформят страниците за  месечния брой на вестника. Вече трета година продължава работата  и издаването му.

Учениците участващи  в групата  са 15 и всяка учебна година са от седмите класове. Те разнообразяват свободното си време, като създават вестник включващ различни теми и рубрики: „Църковни и Национални празници“, „Учениците питат, учителите отговорят“, „Конкурси“, „Училищен живот“, „Лично творчество“, „Вкусно“, „Забавно тестче за теб“, „Забавна страница“, „Интересни факти“, „Наша гордост“ и др. По този начин се стимулира работата на учениците  в екип, обогатяват се знанията им, а така също се допълват познанията им за медийните текстове, презентирането и фотографските материали.

Вестникът се издава  веднъж месечно. За периода 2018-2021г. са издадени 17 броя по 30 копия за месец. Броевете периодично се разпространяват сред учителите и учениците в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Основната му задача е да информира за различни събития, празници и личности   от живота в училището  и извън него.

При самото започване на работата по вестника 2018-2019 г., е проведено занятие с  гост-лектор  Тодор Дачев – управите на печатница „Принт –Дачев“ ЕООД  гр. Пещера. Той запозна участниците в групата с историята на печатането в България, видовете печатарски машини и работата с тях. Показва с видео материали методите за едноцветно, двуцветно и трицветно печатане на вестници и други печатарски изделия. Събужда интереса на учениците към печатарската професия, обяснява им разликите между принтиране и печатане. Учениците са силно впечатлени и проявяват голям интерес към набирането, оформянето на вестника и подготовката му за печат.

Всяка учебна година  на провеждащата се публична изява, която е заключителното занимание на групата за занимания по интереси „Училищен вестник“, учениците представят   как е протекла работата на групата през целия период в подготовката на вестниците. Представят се   работни копия, на които са показани най-често допусканите промени, грешки, трудности и не на последно място колко са се забавлявали. След издаването на последния брой  за учебната година на  импровизиран щанд  „Малка лафка за вестници“, всеки може да си  вземе и да се запознае със съдържанието на вестниците.

Така благодарение на неуморните усилия и творчески усет на ръководителя на групата за занимания по интереси „Училищен вестник“ г-жа Джинина и огромното желание и интерес от страна на участниците в групата – учениците от седми клас, както и със съдействието на Тодор Дачев – управител на печатница „Принт – Дачев“ ЕООД вече трета година Иновативно основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ се гордее с факта, че има свой вестник „Училищен свят“.

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!