17 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков12:44, 20 януари 20213min

20 януари- патронен празник на Иновативно Основно училище „Свети Патриарх Евтимий“

снимка 3

Пещера. Скъпи ученици и учители, уважаеми родители и приятели, на 20 януари Българската православна църква чества паметта на Свети Патриарх Евтимий. Горди сме, че нашето училище носи неговото име и на днешния ден отбелязваме своя патронен празник! Св. Патриарх Евтимий без съмнение е най-ярката църковно-обществена личност в нашата родна история от XIV век. Патриарх Евтимий Търновски е виден български средновековен духовник, авторитетна фигура в православния свят, отдал живота си за възхода на българската книжовност. Сравняват го със старозаветните пророци и христовите апостоли, съвременниците му го величаят като най-голямото светило на православието, а потомците го канонизират за светец. Божият промисъл и волята на българския клир го издигат до най-високото духовно място на България – престолът на патриарха. А той цял живот копнее само за едно – за тишина и уединение, за отдаване на Бога и словото. През втората половина на XIV в., щедро подкрепяна от владетел и аристократи, българската култура изживяла своя нов подем. Творците от Търновската книжовна школа създават новия „Златен век“ на българската култура, а венецът на тази историческа по своята същност духовна дейност е изплетен от делото на Свети Патриарх Евтимий.

Калинка Павлова – директор на ИОУ „Св. Патриарх Евтимий“

Днес всички ние – учители и ученици от Иновативно основно училище „Свети Патриарх Евтимий“ славим името на своя патрон и духовен водач. То е свято и живее с нас.

„С тържествен стих го възхваляваме!

С песен образа  му мил възпяваме!“

За първи път училището ни отбелязва своя патронен празник виртуално. Това обаче не попречи на желанието и ентусиазма на участниците в него. Водени от любовта към своето училище и почитта към неговия патрон ученици и учители създадоха концерт от разстояние в електронна среда. Участниците от I до IV клас заснеха своите изпълнения в класните си стаи, както и в домашна обстановка, а по-големите ученици от V до VII клас твориха, пяха, танцуваха, рецитираха само във виртуалното пространство. Отдалечени един от друг в момента, всички бяхме обединени от желанието да бъдем заедно в празника и да отдадем почит на светеца с вълшебно перо. Подредени бяха и две изложби в коридорите на училището.

 

Учениците от началните класове, които имат щастието в момента да посещават училище присъствено, изпратиха в небето 60 балона по случай патронния празник на Иновативно основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ и в чест на 60-годишната му история.

Скъпи ученици, уважаеми учители, родители и приятели на Иновативно основно училище „Св. Патриарх Евтимий“, имам удоволствието да Ви поздравя с патронния празник на училището и да пожелая на всички да сте здрави, да носите в себе си силния български дух и непоколебима вяра на Евтимий, смелостта му на водач, волята му за свобода и стремежа за въздигане и самоусъвършенстване!

На вас ученици, пожелавам да полетите на крилете на знанието и да осъществите мечтите, да развиете интересите и постигнете стремежите си!
Бъдете смели, любознателни, добри и отговорни, защото само така ще преодолявате трудностите и ще откривате непознати светове! Нека ежедневието ви бъде изпълнено с много радост, успехи и слънчеви усмивки! Стремете се към Добротата, защото на нея се крепи светът! Никога не забравяйте, че човек се учи, докато е жив. Вярвайте в себе си и се борете за своите мечти!

На вас учители, пожелавам да продължавате с толкова желание, отговорност, търпение и упоритост да се грижите за своите ученици. Водете ги смело напред по пътя на познанието и се гордейте с успехите им! Сократ е казал: „Всички професии са от хората, само три са от бог – лекар, учител и съдия.“ Какво по-голямо признание от това за труда на учителя! Поклон пред вас, труженици на просветното дело! Адмирации за всеотдайността, силата на духа и себеотрицанието , които са необходими , за да си учител!

На всички вас, които запалвате искрата на любовта към книгите и познанието, пожелавам още веднъж здраве, силен дух и светлина, за да показвате пътя, по който да вървят децата на Пещера!

Честит празник на целия колектив на Иновативно основно училище „Св. Патриарх Евтимий“!

20.01.2021г.

Калинка Павлова

Директор на ОУ „Св. П. Евтимий

 

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!