12 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отбелязваме Световния ден на планините

planina liato

Световният ден на планините се отбелязва всяка година на 11 декември. Още през 2003 г. генералната асамблея на ООН фокусира вниманието си към проблемите на развитието на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, които ги обитават.

Планините заемат близо 27% от земната суша и са източник на средства за съществуване на около 15% от населението на планетата. Съществуват и подводни планини. Всъщност, планините в океаните са повече от тези на земната повърхност.

Снимка: pixabayСнимка: pixabay

Също така е важно да се отбележи, че 80% от питейната вода на планетата произхожда от планините.

Те представляват уязвими екосистеми с глобално значение. В планините е съсредоточено биологическото разнообразие и те са едно от най-популярните места за почивка. Освен това са и своеобразен ресурс на културно многообразие, знания и наследство.

Като следствие от замърсяването на околната среда населението на планинските райони все по-често се сблъсква със суша, глад, увеличаване на случаите на свлачища, наводнения и други стихийни бедствия.

Снимка: pixabayСнимка: pixabay

Последиците от тези проблеми водят до регионални конфликти, разпространение на тероризма, увеличаване броя на бежанците и загуба на човешки потенциал. В специална резолюция ООН призовава международната общност за мероприятия с цел развитие на планинските райони.

 

Източник :  / https://www.sinoptik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!