26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:25, 24 юли 20201min

Иречек : „България е разделена на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри.”

konstantin irechek

„България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри.”

Това е един от вечно актуалните цитати, чийто автор е роденият на днешния ден през 1854 г. Константин Иречек. Чешкият историк е и български политик – бил е министър по време на режима на пълномощията. Член е на Френската академия на науките (1898 г.), почетен член на БАН (1898 г.).

Дисертацията в Карловия университет в Прага на Иречек е посветена на историята на българите. За написването й той прави много голямо проучване сред българите, включително и Марин Дринов му помага със сведения. Посвещава голяма част от живота си на изучаването на народопсихологията на българите, като не винаги се изказва ласкаво за нас. Изключително впечатление му прави завистта и лошото отношение помежду ни. Едни от най-известните негови цитати са:

„Най-великият гений на българите е завистта.”

„…Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.”

Иречек живее в България в периода 1879-1884 г. Работи като главен секретар в Министерството на народното просвещение (1879-1881 г.), министър на народното просвещение (1881-1882 г.), директор на Народната библиотека (1884 г.).

Извършва няколко обиколки из страната с научна цел. Издава „Пътувания по България“ (1888 г., на български език – 1899 г.), „Княжество България“ (1891 г., на български език – 1899 г.) и други. Дисертацията му на тема „История на българите“излиза на чешки, руски език, както и няколко български издания. Умира на 10 януари 1918 г.

„Проф. Иречек е мащабна личност, енциклопедист, характерен представител на високата интелигенция от ХІХ век. Остава в българската история като основоположник на модерната историческа наука. В Чехия не е толкова познат, но докато има българска нация, ще го помним“, отбеляза пред Радио София Пламен Павлов, историк, поет, публицист, телевизионен водещ.

Източник : / https://bnr.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!