27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Старата чаршия в Пещера – чарк до късни доби

peshtera stara

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Улиците в града отдавна опустяха след мерките срещу коронавируса. Не се забелязват минувачи, а причината за това не е само зимното време, а и призивите да не се подценява извънредното положение.

Знаете ли, че в периода 1919-1934 година в Пещера се появява ново явление. Било е непосредствено след войната, когато се започва с градските разходки. Те били предимно вечерни на младежи и девойки. Случвали се ежедневно на чаршията. Късата уличка „Д. Горов“буквално се задръствала от млади пещерци, а край тях и по- възрастни хора. Женското присъствие в понеделник и вторник било минимално. Не било още прието моми, млади булки и девойки да излизат из „движението“ често. Това се допускало като приемливо само за годениците и техните невести.

Разходките продължавали до свършване на вечерната прожекция в Читалищното кино / 22:00 ч. през летния сезон и 20:00 часа през зимата/. През 1930 г. разходки в по- ранните следобедни часове по ново шосирания път към болницата, където все още нямало изградени никакви къщи. Тази мода просъществувала за кратко време.

По-трайни и запомнени и до днес разходки ставали до „Широките ливади“ и местността „Агово“. По пътя за Брацигово е нямало движение на автомобили, не се вдигал прах и преходът сред овощните градини и зелените ливади бил запомнящ се. Вечерно време разходките се концентрирали на чаршията в Пещера. Знаело се, че на това място винаги ще срещнеш онзи или онази дето търсиш да видиш.

Източник : Енциклопедичен речник на Пещера : Анастас Б. Пунев

 

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!