26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:14, 1 юли 20201min

След 6-месечно отлагане Законът за социалните услуги влиза в сила днес

dokument

Законът за социалните услуги влиза в сила днес след отлагане с половин година и на фона на продължаващи протести на родителски групи, които твърдят, че чрез него ще се отнемат деца.

Законът, който след години на обсъждания бе одобрен единодушно и почти без дебати от Народното събрание през февруари 2019 г., трябваше да влезе в сила на 1 януари. След натиск от коалиционния партньор „Обединени патриоти“, критики от църквата и протести на родителски групи, управляващите решиха влизането му в сила да бъде отложено до 1 юли 2020 г. Срещу отлагането се обявиха десетки граждански организации, работещи с и за деца и семейства и предупредиха, че нуждаещите се ще останат без подкрепа, а създаването на услуги за тях там, където има необходимост ще остане трудно. За времето, в което законът не действаше, бяха организирани няколко дискусии с представители на недоволните страни, а наскоро социалният министър Деница Сачева заяви, че ново отлагане на документа няма да има и той ще влезе в сила във вида, в който бе приет.

Преди дни Сачева припомни идеята си за обединяване на съществуващото законодателство в Социален кодекс и заяви, че до края на годината оспорваният закон ще бъде пренаписан в нов кодекс.

Със Закона за социалните услуги се въвеждат много нови механизми за подпомагане на хората с увреждания. Протестиращи обаче твърдят, че текстове с нормативния акт ще се даде възможност на финансирани от чужбина неправителствени организации и частни фирми да „аутсорсват“ социални грижи. На практика обаче това е възможно и без действието на закона – пример е обществената поръчка за обслужване на Националната телефонна линия за деца 116 111. След като в началото на годината Държавната агенция за закрила на детето обяви, че ще „поеме управлението“ над собствената си гореща линия, тя обяви обществена поръчка за осигуряване на 24-часово обслужване на телефона, а условието бе кандидатите да са юридически лица с регистрация предприятие, осигуряващо временна заетост, т.е. посреднически фирми за намиране на работа.

Законът за социалните услуги предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България.

С него се въвежда планиране на социалните услуги на национално ниво, както и допълващи стандарти за осигуряването на дневна или резидентна грижа за хора, които не могат да се обслужват сами, за хора с агресивно или проблемно поведение и за нуждаещи се от постоянно медицинско наблюдение и грижа. За първи път се създава ред за предоставяне на асистентска подкрепа за възрастни хора, които не могат да се обслужват сами, както и за хора с трайни увреждания, които не ползват такава подкрепа по друг закон.

С нормативния акт се създава и агенция за качеството на социалните услуги, която ще лицензира доставчиците на социални услуги и ще поддържа техен регистър.

В последните дни на юни родителски групи отново протестираха срещу закона, а демонстрации са планирани в няколко града на страната и в дните след влизането му в сила. Основните противници от РОД пък се заканиха, че ако документът не бъде изцяло отменен, ще станат предизборна опозиционна платформа.

Източник : / https://www.dnevnik.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!