11 декември 2023
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Covid сертификатът влиза в сила от 00:00 часа на 21 октомври

kovid pasport

Нови противоепидемични изисквания ще влязат в сила от четвъртък, 21 октомври, обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

За всички прояви със събиране на хора на закрито ще бъде изискван сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Зелен сертификат няма да се изисква за хранителни магазини, банки, аптеки и автобуси, каза Кацаров.

Зеленият сертификат, който ще се изисква за редица мероприятия, ще важи за кина, театри, галерии, молове, хотели, басейни, фитнес центрове и зали.

Всички бизнеси, които не желаят да приемат този метод, просто няма да работят. Заведенията за хранене и хотелите също –  и посетителите, и персонала трябва да имат зелен сертификат.

„Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито, оттук насетне да могат да се извършват само при наличието на „зелен сертификат“, осигурен контрол на входа на съответното събитие или дейност от организаторите на събитието. Това означава завършен цикъл на ваксинация, преболедуване или извършен PCR тест в последните 72 часа или антигенен тест в последните 48 часа“, обясни минитър Кацаров

Определени са и нови критерии за заболеваемостта, по които ще се решава дали учениците ще минават на дистанционно обучение.

Дистанционно обучение се въвежда в общини, където заболеваемостта е над 750 заразени на 100 хиляди, уточни здравният министър.

„Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – 50% ще бъдат присъствено, 50% онлайн, като ще се сменят седмично“.

Дава се право на всяка община да реши кога учениците да преминат онлайн.

Засега не се изисква учителите да имат зелени сертификати, но пък обучението в университетите ще бъде присъствено само ако студентите и преподавателите притежават такива сертификати.

Задължителни стават сертификатите за служителите в старческите домове, диализни центрове и болници.

Иначе се преустановяват посещенията в болници.

Всеки може да се сдобие със зелен сертификат, ако не е ваксиниран или не си е направил PCR тест чрез антигенен, който ще бъде безплатен.

Очаква се всички сертифицирани лаборатории да бъдат заредени с такива тестове. Резултатът от тях важи 48 часа.

Д-р Кацаров подчерта, че освен, че ще бъдат контролирани обектите, ще бъдат контролирани и лабораториите, издаващи сертификати.

Ще проверяваме лабораториите, издаващи сертификат. Ако установим фалшив сертификат, ще отнемаме лиценза, каза той.

Тъй като административната услуга е нещо, от което всички се нуждаят, на този етап изискването за зелен сертификат няма да е задължително за администрацията. Призоваваме за онлайн услуги, уточни Кацаров.

Сертификат не се изисква за деца под 12-годишна възраст.

Къде каква заболяемост има

Според последните обобщени данни за заболеваемостта на 14-дневна база, над 750 заразени на 100 хиляди население има в четири области – Пернишка, Габровска, Видинска и област Монтана.

Между 500 и 750 са заразените на 100 хиляди население в София, както и в Софийска, Варненска, Старозагорска, Сливенска и Кюстендилска област, като столицата е близо до прага от 750 заразени, над който учениците трябва да минат на дистанционно обучение.

Останалите области засега са в червената зона с между 250 и 500 заразени на 100 хиляди население, като само Кърджалийска е в жълтата зона със 126 заразени.

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!