27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Симеон Ботев ще представи книгата си „Преследването или седемте дни на дервиша“ в онлайн среща на 19 декември

simeon botev

Пещера. Симеон Ботев ще представи книгата си „Преследването или седемте дни на дервиша“, своето творчество и себе си в онлайн среща на 19 Декември-събота. Не пропускайте едно от най-интересните и подробни представяния на Симо! Домакин на събитието е Българска културна асоциация в Брюксел, Белгия.

Събитието се организира със съдействието на библиотека при НЧ Развитие -1873 гр. Пещера по идея на Богдана Сиракова.
Модератор – Мария Джуркова.
Симеон Ботев е роден през 1968 г. в Пловдив, но живее и работи в гр. Пещера. Завършил е средното си образование в Габрово, а висше през 1994 г. в Пловдив.
Пише проза от 2001 г. Има интерес към историята, религиите, геополитиката и окултното познание.
Приключенският роман „Преследването, или седемте дни на дервиша“ е първата му книга.
Един баща търси изоставената си на младини дъщеря, за да й поиска прошка, когато внучката му е отвлечена от разбойници, за да бъде продадена като робиня. Принудени от обстоятелствата, баща и дъщеря се съюзяват и тръгват да я спасят. Преследването в планината ще ги срещне в поредица от премеждия с неочаквани съюзници и врагове и неусетно ще ги сближи. Но дали смъртта ще ги подмине?
Написана увлекателно и изпълнена с много напрежение и драматични обрати, книгата връща на българския читател един малко познат и неразвит в българската словесност литературен жанр – жанра на приключенския роман.
Калоян Гуглев:
14.02.2020
Симеон Ботев е ново и непознато име в литературата, но успява да смае с дебютната си книга „Преследването или седемте дни на дервиша“ –
приключенски роман с богат и вълнуващ сюжет, интересни герои, обрати и дори много екшън.
Да, даже и екшън, в който с подробности са описани битки, зверства и кървища в подробности ала Тарантино! Симеон Ботев е написал една увлекателна история с пълнокръвни герои и богати описателни картини, които обаче са добре премерени, така че да не доскучават, като същевременно не отнемат от динамиката на сюжета.
Много години след бягството от семейството си главният герой Шабан намира дъщеря си Рина, за да ѝ поиска прошка. Именно тогава неговата внучка е отвлечена от разбойници, които искат да я продадат като робиня. Той се впуска да ги преследва заедно с Рина. Начинанието е опасно, защото от харамиите може да се очаква всичко, но не и милост. На всичкото отгоре техният главатар е добре познат със своята сила и жестокост. Шабан се опитва не само да спаси внучка си, но и да се сближи с дъщеря си.
Това се случва през 1875 г. – година, в която подготовката за Априлското въстание трескаво тече, в Банско – един от топосите в романа, християните са разделени заради протестантското влияние, докарано от британски и американски мисионери и увлякло стотици след себе си хора като Рина, а Османската империя продължава все повече да се разяжда от корупцията и религиозния си консерватизъм, което бавно и сигурно я тласка към нейната гибел, въпреки опитите на прогресивните слоеве да я модернизират.
Детайлите около цялата история са чудесно изпипани.
Дори и да ви се стори странно, че в случая са намесени и протестанти, не бива да се учудваме. Протестантството се появя по нашите земи през 19-и век и е било особено силно в Банско. Симеон Ботев използва за герои в книгата си и реално съществували личности, сред които и американски и български представители на протестантите.
Друго нещо, което прави впечатление, са познанията на автора относно речника на хората в онези времена, бита, етносите, вярата и религиозните течения, географията (все пак това е една динамична история, развиваща се на много места), йерархията и администрацията в Османската империя, познаването на политическата реалност и значението на българските земи като част от цялата тази политическа игра. Използвайки всичко това, Симеон Ботев успява да го вплете във всеки един герой, като по този начин му отрежда подобаваща роля в историята си.
Разбира се, най-открояващ се от всички герои е Шабан. Въпреки че е дервиш, той не е типичният представител на тези миролюбиви мюсюлмани , но напълно в тяхната традиция се опитва чрез пътя да открие истината за себе си и защо му се е случило всичко, което преживява. Той познава добре суровостта и на разбойничеството и на войната, защото лично ги е изпитал. Шабан е българин, потурчен поради неблагоприятните обстоятелства, които са чакали зад ъгъла, за да направят още по-непоносим така или иначе нелекия му живот, като го изпъдят далеч от дома му, семейството и занаята му. Оттам нататък той започва да води суров живот на скитник и да отмята предизвикателства и опасности. Без дом в едно силно патриархално време, той предпочита да си остане вълк единак, както е навикнал заради обстоятелствата, дори и когато най-силно се опитва да намери стабилност и спокойствие.
Голяма част от живота му протича в планината, там нависоко, където се крие толкова много символика, мястото на инициация и посвещение. Символиката я има из целия роман и ще бъде твърде отегчително да ви говоря сега за нея. Но едно е сигурно – „Преследването или седемте дни на дервиша“ е един богат на преживявания приключенски роман с пълнокръвни герои, изпипана история, вълнуващи обрати и много, много добър и добре подреден сюжет, който редува настоящето с миналото на Шабан, навързвайки двете, така че читателят постоянно да си задава въпроси и с нетърпение да търси отговорите им в оставащите до края страници.

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!