26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:03, 15 ноември 20201min

Отчетът на Кмета

yordan mladenov

Пещера. Уважаеми съграждани,
На 15 ноември, преди една година започна мандатът ми като кмет на община Пещера. Винаги съм твърдял, че влагам цялата си отговорност и енергия в изпълнение на обществените ми задължения и вярвам, че и в тази си роля успявам да го докажа. Всяко ново начало е изпълнено с предизвикателства, а в управлението на една община нерядко наследяваш и сериозни затруднения, но погледът ми винаги е насочен напред и амбицията ми е да правя нещата по-добри. Беше ми гласувано доверие, което всеки ден се стремя да оправдая. Поех ангажименти, които крачка след крачка осъществявам.
Благодаря и на екипа, който застана до мен, защото освен работата по програмата, с която бях избран, ни връхлетя и пандемията на Covid-19. Заедно с дейностите по облагородяване на община Пещера, опазването на живота и здравето на нашите съграждани и подпомагане на засегнатите от кризата, се превърнаха в основен приоритет. Социалните дейности са наша грижа, която се опитваме пълноценно да предоставим в Пещера.
През тази година успяхме да реализираме ангажимента за безплатна детска кухня, подпомагаме с топъл обяд и социални дейности възрастните и уязвимите, които са най-застрашени от вируса, управляваме с добър стандарт центровете за деца, младежи и пълнолетни с увреждания, осигурихме им достъп до онлайн образование чрез закупуване на компютри.
Мащабната кампания, която реализирахме съвместно с Биовет АД започната в началото на април приключи успешно. Чрез тази кампания ние успяхме да достигнем до 4 500 наши съграждани и до почти всеки дом в Пещера, Радилово и К. Димитриево .
Споразумение за отпускане на безвъзмездна финансова помощ в размер на 5 200 лева, предоставени от Съвета на Европа по Програма РОМАКТ за борба с последиците от пандемията COVID-19 ни даде възможност да помогнем на 140 семейства от кварталите „Луковица“ и „Пирин“, които получиха пакети с хранителни продукти.
Стремим се да подкрепяме децата в община Пещера и да предоставяме възможости за развитието на талантите и заложбите им и придобиване на нови знания и умения чрез разнообразни образователни, творчески и спортни форми, конкурси и турнири. Образователната мрежа е винаги в нашия фокус и може да разчита на съдействие.
Макар и трудно, в условията на пандемия, поддържахме и културния живот в община Пещера. Празникът на града успяхме да отбележим с уникално светлинно-музикално пиро шоу под надслов „Светлината по-силна от мрака“. Проведени бяха традиционни за общината културни прояви като: Празник на виното на крепост „Перистера“, Фестивалът „Среди зима на мегдана“, традиционната „Златна сватба“, Национален литературен конкурс „Спас Зафиров“, Лятната младежка творческа академия, Рок на крепостта, Фестивала на кешкека /макар и онлайн/.
През месец септември стартира проектът „Кръстопът на минало и съвремие“, който е дело на Община Пещера и Антична и средновековна крепост „Перистера“ – за развитие на културата и културния туризъм в нашия град. Работи се и по редица проекти, които целят подобряване на облика на града и селата ни, така че да бъдат по-светли, зелени и подредени. Изградено бе ново светодиодно (LED) осветление, в два квартала – блоковете зад бензиностанция Лукойл и срещу Лидл, извършена бе рехабилитация на ул.„ Стефан Караджа”, озеленяване и вертикална планировка на кръговото кръстовище, изградиха се тротоари, паркоместа и места за отдих в квартала до бензиностанция Лукойл, направен бе основен ремонт на входната арка. Завършени са строително-монтажни работи за повишаване на енергийна ефективност на многофамилни жилищни сграда на ул. „Симон Налбант” 50 и ул. „Георги Зафиров“ 73, монтирано бе допълнително осветление на парково пространство между ул. „Симон Налбант“ и ул. „Стефан Караджа“. Сред дейностите ни са ремонт на ул. „Иван Вазов“ в с. Радилово и на ул. „Отон Иванов“, с.Капитан Димитриево.

В процес на реализация са проектите „Повишаване на енергийната ефективност на социални и жилищни сгради”, „Изграждане и оборудване на мини футболно игрище в ПГХВТ „Атанас Ченгелев“, „Реконструкция на ул. „Георги Кьосеиванов“, ул. „Иван Вазов“ и на ул. „Изгрев“, „Облагородяване на зелени площи и обособяване на кът за отдих и спорт” в с. Радилово, „Мисия Чиста природа – Спорт и здраве“ в с. Капитан Димитриево.
Очакваме финансиране и по други проекти, насочени към една съвременна инфраструктура. Положихме усилия и в повишаване на качеството на услугите, предоставяни от Общината, държа на бърза реакция по всеки сигнал, който е отправен към нас. От началото на 2020г. до момента, с цел улеснение на гражданите и спазване на физическа дистанция предвид разпространението на Covid-19, Община Пещера въведе в административното си обслужване 56 електронни административни услуги, достъпни на интернет страницата.
Закупена бе машина за измиване на улиците, с която се извършва и дезинфекция. Управлението в диалог с гражданите и откритостта винаги са били важни за мен, както и ангажимент, който поех, затова още в началото на мандата бе сформиран Обществен съвет, с който провеждаме работни срещи.
На разположение съм на всички вас и в приемните си дни. Пълна справка по реализираните проекти, по тези, които се изпълняват в момента и тези, които очакват финансиране, ще бъде предоставена на сайта на община Пещера.

Искрено се надявам, че вървим в правилната посока. Знам, че има още много неща да се свършат, но работата по изпълнение на програмата ми ще продължи все така с високи темпове.
Преди една година обещах, че ще работя честно, открито и разумно, с грижа за хората и вярвам, че го изпълнявам. Обещах, че общата ни кауза ще бъде една по-добра община Пещера, багодаря ви, скъпи съграждани, че всеки ден сме заедно в тази кауза!

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!