26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:42, 14 октомври 20202min

Надежда Бориславова Чолакова – когато химията не е скучна

nadezhda cholakova

Пещера. В новото издание на играта , наречено „Педагогика“ се отдава почит на пещерските учители в качеството им на будители за просвещение. Днес https://e-peshtera.com представя личността на пореден пещерски будител и общественик :

Ако чудесата могат да бъдат написани с помощта на химични формули, хората биха повярвали в тях по-лесно.

Сесилия Ахърн

Надежда Чолакова

Надежда Бориславова Чолакова е родена на 11 ноември 1936г в Пещера. След завършване на средното си образование записва да учи висше образование със специалност „Химия“ и след дипломирането си започва работа в Пещерската смесена гимназия. Тя е преподавател по химия, носител на първи клас квалификация. За нея учениците й твърдят, че превръща скучните уроци по химия в едни от най-интересните и чакани с нетърпение часове. Привличала е като с магнит вниманието на всички свои възпитаници и с изключително бодрия си нрав е успявала да предаде важни за науката знания.

Подготовката, която получават от нея дава резултат на кандидат-студентските изпити. Дава изключително добра подготовка на бъдещи лекари, научни сътрудници, преподаватели и др. Надка Чолакова е един изключително деен човек и преподавател.

Заради своята активност тя е избрана за Секретар на Общинския методически кабинет към който са изградени осем секции, комплектовани с учители от всички училища в Общината. Тази секции са: „Начални учители“, „Български език и литература“, „Чуждоезиково обучение“, „Математика и физика“, „Екология и химия“, „Естетически дисциплини“, „Трудово и производствено обучение“ и „Професионално образование“.

Периодът на функциониране на кабинета е в годините 1983-1990г. По нейно настояване е оборудван и специален кабинет за нуждите на предмета Химия, в който да се провеждат и експерименти в кабинетна среда и разполага с три помещения-аудитория, хранилище и лаборатория. По този начин е осигурена една съвременна материална база за осъществяване на обучителния процес.

Надежда Чолакова напуска този свят на 4 юли 2009г.

Източници: – Спомени на родственици – Попчев,Ст. „Пещерската гимназия на 80 години“

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!