28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Църквата „св. Петка“ тази вечер ще приюти хора с надежда за изцеление

ikona sv petka

Пещера. „Църквата „Света Петка” ще отбележи денят на Света Преподобна Петка – Параскева Търновска, на 14 октомври, когато е храмовия празник“, каза за Peshteraprim  отец Димитър. Още в сряда вечерта от 18:00 часа ще започне вечерната празнична служба в чест на светицата.

Снимка : peshteraprim

Десетки християни тази вечер ще участват във вечерната молитва по повод деня на светицата.

“ И тази година се спазва тенденцията много хора да останат тук и да преспят в храма за здраве. Миряните са от цялата страна и идват с надежда и упование да се помолят на чудодейната икона на св. Петка за да се излекуват или да решат лични проблеми. Сутринта на  Петковден се измиват с вода от аязмото, която притежава чудодейна сила. Други пият от нея с надежда за изцеление на душевни и физически страдания. Много от хората отнасят със себе си вярата, че скоро ще се излекуват и няма да имат проблеми“, допълни отец Димитър.

Ликът на света Петка дошъл от Търновско след разрушаването на местния храм (на хълма Св. Петка) ще даде сили на хората в нужда

Едно от преданията за чудодейната сила на аязмото и иконата на светицата лечителка разправя за  изцелението на детето на татарпазарджишкия валия: „Турският валия, който е бил управител на цялата област е имал дъщеря, която е била сляпа. В съня на жена му се явила жена в черни дрехи, която и казала да отиде до пещерското оброчище и да заведе детето си, за да преспят там и да се измие от водата, която извира. Валията забранил на жена си да ходи там, тъй като това било християнско средище.

Жената обаче отново се явила в съня на туркинята, скарала и се, че не е довела детето си при извора. Семейството на валията било заможно, ходили по много лекари, но не могли да излекуват дъщеря му. За това жена му използвала случая, при който той тръгнал по работа за Пловдив. Тогава тя взела дъщеря си и пристигнала в Пещера. Останали една нощ при християнското оброчище, а детето измило лицето си с целебната вода. На другия ден си тръгнали към Татар Пазарджик, но по същото време валията се върнал от Пловдив и разбрал, че жена му не го е послушала.  Той се сетил къде са отишли, вбесил се и искал да накаже непокорната си жена.

Тръгнал да посрещне семейството си ядосан, но когато се приближили дъщеря му го разпознала, при което бащиното сърце трепнало. Вместо наказание душата му се размекнала и валията измолил да се направи джамия за мюсюлманите в съседство на оброчището, а на мястото на аязмото измолил разрешение да се съгради православен храм, но малък, да бъде вкопан в земята, така че да не се вижда.“

Така, според легендата, била построена църквата „света Петка”, която първоначално е била малка, вкопана в земята, а днешната, макар и значително по-голяма, след обновяването ѝ в началото на XX в., е оставена вкопана на 13 стъпки под нивото на главната улица, до която се намира.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!