27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков13:19, 27 март 20201min

Доц. Любомир Киров, НСОПЛБ: Споразумяхме се фармацевтите да не променят терапията

doc. lyubomir kirov

Фармацевтите няма да получат право да коригират назначената от лекар терапия. За това се споразумяха представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и на Българския фармацевтичен съюз на среща, проведена днес следобед. Медиците възразиха в писмена позиция до Българския лекарски съюз, НЗОК и Министерството на здравеопазването срещу възможността фармацевтите да заместват изписаните от лекар медикаменти с генерични. Сдружението от пациентски организации „Заедно с теб“ също се обяви против тази възможност.

Това предложение се прави не за пръв път, припомни доц. Любомир Киров председател на НСОПЛБ:
„Мога да се съдадат предпоставки за недобри практики.“

Фармацевтите имат задължението така да планират доставките си, че да имат и тези медикаменти, които се отпускат с намаление чрез здравната каса на хронично болните. Извънредната ситуация не е основание да се въведе тази възможност, обясни доц. Киров.

Доц. Любомир Киров е и член на новосформирания Медицински съвет към правителството, който ще подпомага държавата в справяне с разпространението на Covid-19.

Съветът не е създаден, за да се противотостовя на оперативния щаб. Както е казал народът две глави миислят повече от една, обясни доц. Киров.

„Идеята е да формулираме указания използвайки световния опит и на научна основа. От Съвета ще излизаме само с обсъдена и потвърдена информация.“
Източник : https://www.bnr.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!