27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:40, 15 август 20201min

Десетки жители и гости на Пещера палят свещ пред иконата на Божията майка в едноименната църква

curkva sveta bogorodica

Пещера. Тържествен камбанен звън огласи последованието на Богородичния Молебен канон в 155- годишния  храм „Успение Богородично“ в град Пещера.

Десетки жители и гости на града се стичат за да запалят свещ пред иконата на Божията майка и да присъстват на литургията по повод Успение Богородично в едноименната църква в Пещера.

Всички ние имаме нужда от молитвите на Пресвета Богородица, първата Застъпница пред Божия престол, Пречиста и Преблагословена. Защото Божията Майка знае, че всички имаме нужда от нейното застъпничество, ходатайство и нейния благодатен покров над всички нас, над нашите домове и чеда, за да ни избави от всяко зло, от нещастие и беди.

Храмът “Св. Богородица” e построен през 1864-1865г.  от гърци- цинцари, които наброявали стотина семейства и се занимавали основно с търговия и скотовъдство. Тъй като българите в Пещера вече имали две свои църкви, те пожелали да си имат своя. Така малцинството с единодушие решава да си построи църква на сегашното и място. Дават и името „Свето Успение Богородично”.

Първият свещеник, който започва да служи тук е грък от Цариград- Атанас Туртов. Естествено и службите са на гръцки език, защото когато държавата е била под турско робство, същевременно е била под духовно гръцко робство. След него идват Аргириос, архимандрит Симеонос, Николас – отново грък. През 1900-та година обаче, българите в Пещера, взимат църквата „Свето Успение Богородично” и назначават свой свещеник- Петър Константинов.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!