26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков15:29, 13 октомври 20201min

Библиотеката при НЧ „ Развитие-1873“- Пещера е с номинация за Библиотека на годината

chitalishte razvitie

Пещера. Българската библиотечно-информационна асоциация / ББИА/ :  https://www.lib.bg/ , публикува Номинациите за Годишните библиотечни награди на ББИА за 2019 г.. Участието на библиотеката в Пещера в категория „Библиотека на годината за 2019“ . Тя е една от трите културни институции в страната, номинирани за наградата. Другите две са Академична библиотека и архив на НАТФИЗ и Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик. Номинираните са наредени по азбучен ред, уточняват от ББИА.

Организаторите са предвидили четири категории в номинациите „Млад библиотекар на годината 2019“, „Библиотекар на годината 2019“ и Категория „Подкрепа за библиотеките 2019“

Наградите ще бъдат връчени по време на XXX Национална конференция на ББИА на 15 октомври 2020 г. от 18.30 ч. в Зала 1 на Военния клуб.

В категория „Библиотека на годината за 2019г.“ Пещерската библиотека е номинирана и ще се състезава за приза с Академичната библиотека и архив на НАТФИЗ и Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“-Пазарджик.

Припомняме само част от многобройните инициативи, организирани от библиотеката в лицето на главния библиотекар Богдана Сиракова

  1. За пръв път през 2019г. за Деня на книгата от библиотеката се проведе интерактивна викторина между училищата в Пещера, в която по иновативен начин – чрез анимирани клипове с текст, звук и диктор се задаваха въпроси на учащите. Наградите за позналите също бяха нетрадиционни – яйца с надписани имена на автори. Това успява да впечатли участващите.
  2. В началото на лятото отново през 2019г. се проведе инициативата „Лятна романтика с дъх на ароматно кафе“, в която в местните заведения на Пещера бяха предоставени литературни флаери със стихове на поети, голяма част от които пещерски. В последствие с външно партньорство библиотеката успя да разпространи стиховете, като към тях се добавиха и рисунки на пещерски деца, а идеята така се хареса на аудиторията, че те кръстиха флаерите „пещерските късмети за кафе“.
  3. В средата на лято 2019г. библиотеката инициира още едно мероприятие, насърчаващо четенето. То беше проведено със съдействието на плажния комплекс в града. Автори дариха безвъзмездно свои книги, които бяха предоставени за свободна употреба на посетителите на плажа. Мероприятието носеше атрактивното име „Лятото тича по плажа с книга в ръка“.
  4. Безспорно най- въздействащата и мащабна инициатива на библиотеката беше международна. Със съдействието на различни културни институции, български училища в чужбина и частни лица се проведе инициативата „Българско слово без граници“, която целеше насърчаване на четенето на български от българите, намиращи се в чужбина и реклама на български автори, отново в болшинството си голяма част от които от Пещера. Тази инициатива беше проведена в САЩ, Канада, Германия,Италия, Кипър, Гърция и същата получи подкрепата на „Агенцията за българите в чужбина“

 

  1. Не на последно място са и всички видове организирани от библиотеката срещи с автори, писатели, поети , които обогатяват културния живот на града ни. Също така е добре да се спомене и добрата колаборация на библиотеката с първата фейсбук игра „Възрожденско приключение“, която цели популяризиране на местни личности, събития и хора и има пълната подкрепа на главния библиотекар.

Наградите ще бъдат връчени на ХХХ Национална конференция на ББИА на 15 октомври 2020г. във Военен клуб-София.

За нас остава да си пожелаем тази година да видим наградата в Пещера, да не секва творческия ентусиазъм на Богдана Сиракова- главен библиотекар и инициатор на културни събития в Пещера.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!