понеделник , 27 септември 2021
Най - четени новини
Почина Евгений Бакърджиев
Снимка : © Анелия Николова

Почина Евгений Бакърджиев

Почина политикът от 90-те г. на 20 в. и първото десетилетие на 21 в. Евгений Бакърджиев

Тъжната новина оповестиха Нова телевизия и БНР.

Той беше вицепремиер в кабинета “Костов”, председател на Столичния общински съвет, народен представител н 38-то и 39-то Народно събрание, но най-силно се помни неговото водещо участие в качеството му на регионален министър при взривяването на мавзолея на комунистическия лидер Георги Димитров в центъра на София през 1999 г.

Бакърджиев е роден на 10 февруари 1955 г. в София. През 1989 г. влиза в политиката като член на Българския земеделски народен съюз “Никола Петков”, част от коалицията СДС. Пет години по-късно оглавява СДС-София и става председател на Столичния общински съвет. Ръководи предизборните кампании на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995 година, на Петър Стоянов за президент през 1996 година. Ръководи Националния щаб на протестите и Националната стачка на Обединените демократични сили (ОДС) за сваляне правителството на Жан Виденов и БСП от власт. Председател на предизборния щаб на ОДС за парламентарните избори през 1997 година. Избран е за народен представител в 38-о и 39-о Народно събрание, припомня “Клуб Z”.

Най-високият му управленски пост е в кабинета на Иван Костов, в който е вицепремиер и министър на регионалното развитие. В това си качество ръководи преговорите с “Газпром” за доставка и транзит на природен газ.

В края на 1999 г. Костов го отстранява, а две години по-късно е изключен от СДС и основава нова партия – Български демократичен съюз “Радикали”.

В последните години публичните му изяви бяха свързани със събития на футболния клуб “Левски”, като член на клуба “Сини сърца”.

Смъртта е настъпила в болница ИСУЛ след операция и прекаран COVID-19, информира Нова телевизия.

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg