понеделник , 27 септември 2021
Най - четени новини
Куба разработи високоефективна ваксина срещу covid-19
Снимка : pixabay

Куба разработи високоефективна ваксина срещу covid-19

Кандидат ваксината „Абдала” срещу коронавируса, разработена в Куба, която е и първата създадена в Латинска Америка, е показала ефективност от 92,28 процента срещу заразата.

Това съобщи лабораторията, която е разработила препарата, предаде БТА.

От Центъра за генно инженерство и биотехнологии, който е създал ваксината, поясняват, че тази ефективност е постигната след три дози.

„Абдала” е в последна фаза на клинични изпитания и трябва да получи официално одобрение от кубинските власти в края на този месец или началото на юли.

В събота кубинският ваксинационен институт „Финли” обяви, че неговият кандидат за ваксина „Соберана” 2 пък е показал 62 процента ефектовност след инжектиране на две от общо трите дози.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел приветства двете новини и похвали учените, които въпреки пандемията и американската блокада са успели да създадат две високоефективни ваксини.

Заради ембаргото Куба започна сама да разработва свои медикаменти през 80-те години на миналия век. Правителството се надява сега, че през август 70 процента от 11,2-милионното население на Куба ще бъде ваксинирано, а цялото – до края на годината.