сряда , 23 юни 2021
Най - четени новини
„Божествена комедия” на Данте полита в космоса
Данте Алигиери / iStock/Getty Images

„Божествена комедия” на Данте полита в космоса

Епичният италиански поет Данте отива в небесата отново, предаде Ройтерс

Най-великият италиански поет разделя на три части своята монументална творба “Божествена комедия” – “Ад”, “Чистилище” и “Рай”. Тя представя пътуването на душата към Бог и е една от най-влиятелните творби в световната литература.

Копие на “Божествена комедия”, микрогравирано върху листове от титаниево-златна сплав, ще бъде изпратено в космоса и оставено да се рее сред звездите, за които пише Данте. Последната дума във всяка от трите части на поемата е “звезди”.

“Знаехме, че ще има много специални издания на “Божествена комедия” тази година за седемстотната годишнина от смъртта на поета и искахме да направим нещо напълно различно”, каза Джорджо Амароли, ръководител на издателска къща “Скрипта Манеант” в Болоня.

За космическия проект са гравирани два листа с размери 29 сантиметра на 43 сантиметра, които са сгънати на четири като акордеон. Върху всеки от тях е гравирана цялата поема от близо 14 200 реда с близо 32 000 думи.

Те ще бъдат изпратени с руската космическа мисия “Союз”от космодрума Байконур към Международната космическа станция през есента. Единият лист ще бъде пуснат в открития космос, а другият ще бъде подписан от астронавтите на борда на станцията и ще се върне на Земята през 2022 г.

Факсимиле на втория лист ще се превърне в част от традиционната печатна версия на “Божествена комедия” в тираж от 700 екземпляра, колкото са годините от смъртта на Данте в Равена.

“От мисията “Союз” ни казаха, че хартиената версия няма да издържи дълго в космоса и предложиха да използваме сплавта”, каза Амароли. Прототип вече е изпратен в Казахстан за проверка.

Амароли се вдъхновил за проекта от 22-ра песен на “Рай”, в която Данте е сред безкрая на небесата. Изпращането в космоса ще струва на издателството повече от 150 000 евро. Цената на книгата в лимитирания тираж ще е 6000 евро.

Издателството от Болоня и преди е участвал във впечатляващи проекти. През 2017 г. то работи с Ватиканските музеи по огромен тритомник с репродукции в оригинален размер на фреските на Микеланджело от Сикстинската капела. Изданието струваше 15 000 евро.

 

 

Източник : / https://dariknews.bg