30 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Под светлините на прожектора : Доайените на образователното дело в Пещера

1

Пещера. По изключително топъл и сърдечен начин премина Денят на народните будители за част от доайените на образователното дело в Пещера. Като завършек на интернет инициативата „Възрожденско приключение.

Снимка : pesteraprim

Дидактика“ и по инициатива на Председателя на Общински съвет-Пещера д-р Николай Пенев в залата на Общинския съвет в Пещера се състоя семпла, но много уютна церемония, на която бяха връчени грамоти по случай българския празник 1 ноември на учителите-ветерани в града.

Снимка : pesteraprim

Срещата премина при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Своите приветствени слова по случай празника поднесе както д-р Николай Пенев, така и Председателят на читалище „Развитие-1873“-Пещера Фаня Иванова, по чиято идея е реализирано поредното издание на пещерската интернет игра във „Възрожденско приключение“, наречена „Дидактика“. Думи на признателност и благодарност сподели с присъстващите и организаторката на играта Мария Джуркова.

Снимка : pesteraprim

Освен грамотите, които получиха от домакина на срещата д-р Пенев, пещерските доайени получиха и подаръци от играта „Възрожденско приключение“, и стихосбирка от пещерската поетеса Зоя Кацарова. Сред присъстващите бяха Недка Кирова и Иван Бонев – абсолютните доайени на училищното дело в Пещера. Приветствие за инициативата беше изпратено и от  Гюшка Тикова – най-възрастният представител на предучилищното образование в града, , което беше прието с радостни аплодисменти от присъстващите.

Снимка : pesteraprim

Трогателно приветствено стихотворение прочете и литераторът Екатерина Данчева, а нейното произведение силно развълнува присъстващите. Данчева подари свои книги за библиотеката на Председателя на Общинския съвет, който с готовност ще ги сподели с всички, които желаят да се запознаят с творчеството на пещерската учителко и поетеса. С огромно вълнение всички преподаватели от близкото минало започнаха да споделят подаръците с колегите си, а те се оказаха анимираните им портрети в рамка от играта „Възрожденско приключение“, които бяха и част от ежедневните въпроси в нея.

Снимка : pesteraprim

Това, което сгря техните сърца бе свитък – оригинално поднесен във формата на пергамент с нагорели краища и представляваше персонално стихотворение, създадено за всеки един от тях. Всеки един учител прочете посветеният на него стих, а това донесе допълнителни емоции във всички. Учителят Бонев направи фуорр с декламирането на стиха, посветен на него, прочитайки го без да използва очила.

Снимка : pesteraprim

Стихът звучеше така:

На учителя Бонев По пътя на знанието ти подаде ръка, за теб е нашето горещо „Благодаря!“, На географията дадох вече своя дан Нарекох предмета с името Бонев Иван. Благодаря ти, Учителю, че в моя живот ти беше на знанието верен пилот! На теб оставям аз своето обожание и смелият опит за подражание. По традиция задължително той добави и краят му : „Географията е велика наука!“, което допълнително внесе радост в аудиторията.

Събитието приключи с обща снимка пред сградата на Общината и ангажиментът това събитие да се превърне в ежегодна традиция.

Снимка : pesteraprim
Думите са малко, когато сме притихнали пред титаничните авторитети, пред толкова много любов, пред имена, превърнати в легенди. Важно е да намерим сили и да кажем на тези титани, че ги ценим, обичаме и уважаваме. Днес. Важно е тези титани да знаят, че сме им благодарни. Днес. Важно е тези титани да са наясно, че трудът им е превърнал много хора в човеци и, че не е отишъл напразно. Днес. И е изключително важно тези титани да са сигурни, че живеят в хиляди сърца. Завинаги. Поклон, будители, поклон!

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!