25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Деня на народните будители поставиха лик на бележит пещерец в „Алея на славните пещерци“

krasimir uzunov

Пещера. В Деня на народните будители официално беше поставен и новият лик на бележит пещерец във вече известната „Алея на славните пещерци“. Припомняме, че след проведено гласуване от жителите на Пещера и по инициатива, както и с финансиране на д-р Николай Пенев -председател на Общински съвет-Пещера се създава единствената по рода си алея, в която по атрактивен и иновативен начин се представят бележити граждани на Пещера.

Новото начинание е соларен фенер, с който се почита паметта на Красимир Узунов – Поручика.

Припомняме накратко кой е той: Красимир Асенов Узунов е роден през 1963г. Той е български военен, а впоследствие журналист и писател. Създател на първата българска частна информационна агенция „Фокус“. Анализатор по проблемите на Балканите. Почетен гражданин на град Пещера. Става известен с прякора „Поручика“, тъй като публикува статия, подписана от него с името Поручик Красимир Узунов.

Истински родолюбец, той издава книги на военна тематика и създава инициатива за издирване на стари военни маршове. Умира внезапно на 25.02.2019г.

След като бяха поставени пейка-книга за Осман Нури Ефенди, наричан Спасител на Пещера, градинска арка за Михаил Такев-министър и общественик, габион за историка Стефан Попчев, по волята на гласувалите в анкетата сега се поставя и соларен фенер в памет на Красимир Узунов.

Самият соларен фенер е произведен от фирма „ВНС България“ ЕООД – фирма, специализирана в производството на енергия от алтернативни източници. Постаментът с информацията за Красимир Узунов е дело на Пасат България АД и е произведен от устойчивото на атмосферни условия фибростъкло. Дизайнът на надписите е дело на Петко адвертайзинг ЕООД, а изработката на съпътстващата конструкция на майсторът на габиони Николай Стжилов от Граф Игнатиево.

Камъкът е внос от Гърция и носи странното име Политико. Това е четвъртият от реализираните до момента проекти. Припомняме, че идейни създатели на проекта са д-р Николай Пенев и Мария Джуркова, които избират нетрадиционния метод за привличане на вниманието към историята и се опитват да го направят по възможно най-приемлив за младото поколение начин.

И върху това съоръжение е имплементиран QR код, който след сканиране извежда в сайт с по-обстойна информация за личността от снимката. До момента са поставени три различни вида оборудване – пейка-книга, посветена на Осман Нури Ефенди , – мемориална градинска арка, посветена на Михаил Такев, габион, посветен на Стефан Попчев.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!