22 октомври 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Изложба с тридесет и три снимки от третата част на алманаха “Осемте хилядолетия на Пещерския край” e експонирана в Общината

izlozhba almanah -treta chast..

Пещера. Изложба с тридесет и три снимки от третата част на алманаха “Осемте хилядолетия на Пещерския край” е експонирана в Информационния център на Община Пещера. Изложбата, както и книгата, е инициирана и финансирана изцяло от “Биовет” АД . Фирмата осигури и осемте стойки за изложби на открито и закрито, на четири от които са експонирани фотографиите.

На мен са ми интересни снимките от бригадирското движение, много хора даже не са чували за него, имам предвид от по-младите. Но като гледам тези млади хора, облечени в съвсем обикновени работни дрехи, си спомням за моите родители, които са ми разказвали за този ентусиазъм, с който са строили Димитровград и проходите в Стара планина. Честно казано не знаех, че хора и от Пещера са участвали.” – разказа една от посетителките на изложбата, която бе приятно изненадана, че докато си плаща сметките може да научи и нещо ново.

Аз много харесах тази снимка с ГУМ – а, бях на откриването. Тогава бях в пионерската организация и всички деца бяхме в униформа. Толкова много години са минали, сякаш не е било.” – допълва друга дама, която днес е дошла също по работа в инфоцентъра.

Снимка : peshteraprim

Припомняме, че преди три години за първи път пещерци и жителите на Радилово и Капитан Димитриево видяха първата част на алманаха, която проследява развитието на региона от праисторията до Възраждането.

В първата част, освен исторически факти, са публикувани и множество рецепти характерни за нашия край. Втората част обхваща времето от Възраждането до 1944 г. Посетителите на изложбата ще видят снимки от третата книгата, а също така и снимки, които не намериха място между кориците ѝ, но касаят разказания от нея период.

Фотографиите проследяват различни етапи от съществуването на града и исторически събития, за които ще прочетем в третата част от поредицата. Тя е с обем от 256 страници и маркира случилото се от 1944 г. до наши дни. За пореден път авторите са събрали лични спомени и исторически сведения за този период, като в статиите ще откриете и обширен материал за прехода и стореното до днес от новите управленци. Читателите ще видят и постиженията на социализма в града, както и развитието на Пещера в годините на демокрация.

Снимка : peshteraprim

С обширни интервюта ще ви срещнем с духовните водачи на Пещера, много учители от миналото и в наши дни. Ще ви запознаем и със съвременници, които са избрали Пещера за да създадат семейство и дом. Още много изненади очаквайте когато вземете в ръцете си третата книга от алманаха, а изложбата, която го съпътства ще остане експонирана до 8 ноември.

Съвсем скоро ще обявим и датата на представянето на алманаха. То ще се състои в сградата на читалище “Развитие – 1873”, които ще получат и средствата събрани от даренията на гражданите.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!