05 октомври 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Преминали възрастта за училищно обучение се обучаваха в общуване на български език

obuchenie zala

Пещера. Във връзка с изпълнение на дейности по Договор „Активно приобщаване, чрез достъп до заетост на хора в неравностойно положение в област  Пазарджик“, в Пещера се проведоха обучения по „Общуване на български език“.

Обучени бяха 20 човека по проекта.  Всички участници в целевата група са  лица, преминали възрастта за училищно обучение, но имащи затруднения по български език в осъществяването на определени социални контакти.„, конкретизира задачата на обучението Златка Златанова от Общинска администрация.

Златанова уточни, че учебната програма, по която се обучават е съобразена  с покриването на определен образователен минимум, който да гарантира нормалното „Общуване на български език“ в социалната среда.

Темата „Общуване на български език“ е развиване и затвърдяване на знания и умения за езиковите особености на българския книжовен език – нормите за правопис и правоговор, лексикалното богатство, синтаксиса и стилистиката. Програмата бе съобразена и с възможностите и нуждите на лицата, които са отпаднали от училище преди завършване на начален или прогимназиален етап от своето обучение.„, допълни експертът.

Като основни цели на обучението по ключова компетентност „Общуване на български език“, Златанова посочи : повишаване знанията и уменията по български език на лицата, които имат затруднения да го ползват, преодоляване на образователните дефицити на лицата, които срещат затруднения в подготовката си  и повишаване на мотивацията им за учене, мотивация на лицата да продължат образованието си или се включат  в подходящи форми на обучение, както и усъвършенстване на уменията за съзнателно четене, грамотно и четливо писане.

Надя Пеева и нейните колеги, на прост и достъпен език, но научно издържан, и със стил, който се отличаваше с яснота, убедителност, образност и емоционалност успяха да активизират интереса и вниманието на участниците в обучителния курс, да изградят правописни навици по отношение на често употребявани думи от българската лексика, както и да  развият основни речеви умения: слушане, говорене, четене и писане.

 

Сдружение „За равен старт“ ще проведе още две обучения за част от професиите в профили „фризьор“ и „готвач“.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!