18 октомври 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

За напрежението в ОУ „П. Р. Славейков“ и за неговия източник

peshterskata gimnazya kniga....

Пещера. Рядко съм виждал такова единомислие между учители и родители, както стана в подкрепа на госпожа Кавлакова – временно изпълняващия длъжността директор на ОУ „П. Р. Славейков“. При това тази защита е активна – чрез протестни действия, подписки и ясно изявена гражданска позиция.

Но в цялата тази активност има нещо притеснително – обекта, срещу който са насочени протестите. И родители, и учители недоволстват срещу личните качества на кандидата, спечелил конкурса за директор на прогимназията. Да приемем, че тези критики са напълно основателни и този човек не е за тази длъжност.

Как обаче той е допуснат до конкурса (има ли изисквания за моралните качества на кандидатите?); как е протекъл конкурсът; как е извършено оценяването? Така че основният въпрос според мен не е свързан с личността на един или друг кандидат, а със самия конкурс.

Стана ясно, че представителят на Община Пещера не е подписал протокола. Какви са неговите мотиви? Кое в конкурса и в оценяването не е било наред? Това не стана ясно, а точно този представител може да поясни как точно е протекъл класирането.

За мен протестната енергия на учителите и родителите от ОУ „П. Р. Славейков“ е насочена в грешна посока. Каквито и качества да имат кандидатите за директорския пост, МОН би трябвало чрез условията на конкурса да поощри положителното в тяхната дейност и да ограничи отрицателните прояви. Това обаче не е могло да стане – и то не само при този конкурс. Така че протестите би трябвало да са насочени срещу МОН (съответно срещу РУО – Пазарджик), а не срещу една или друга личност.

За министъра всичко е ясно – конкурсът е проведен, ако има оплаквания, те трябва да бъдат входирани в МОН. Това не е първият случай, в който МОН не чува учителите или го прави формално. Примерите са десетки, но не е тук мястото да ги представям.

Каквото и да стане, Министерството няма да признае официално, че е допуснало грешка, нито пък ще се извини за напрежението в пещерското училище.

Отрицателните последици от всичко това ще се отразят най-вече на двете кандидатки, чиито имена станаха достояние на всички.

Но някой замисля ли се как ще работи по-нататък госпожа Кавлакова, която най-вероятно ще остане на директорското място след тези колизии?

От една страна, тя получи подкрепата на всички родители и учители. Дай, Боже, всеки учител и директор да има такава подкрепа! Но от друга страна, тя ще трябва да работи с РУО и с МОН – тези, които пренебрегнаха ръководните и педагогическите ѝ умения! Как ще комуникира с началника на РУО и с министъра, след като те ѝ казаха с класирането, че не могат да работят с нея? Без да познавам лично госпожа Кавлакова и без да говоря от нейно име, съм сигурен, че тя ще направи този компромис в името на училището. Но този компромис ще бъде с цената на обидата.

А точно това е един от резултатите от дейността на МОН – ефектът от необмислените му действия се отразява върху ученици, родители, учители. Самото Министерство си остава чиста вода ненапита. Да му мислят тези, които му са подчинени!  В конкретната ситуация отрицателните последствия от напрежението ще се понесе от кандидатите за директорския пост. МОН е обявило конкурса, провело го е – който не е съгласен, да си чука главата в стената!

 

Валентин Стоянов,

бивш учител при 27 министри


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!