19 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Борис Петков оглави Районната прокуратура

sud pazardzhik

Пазарджик. Районната прокуратура в Пазарджик има нов ръководител и това е Борис Петков, редови обвинител там. Той беше избран единодушно за поста от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС). Другият кандидат – досегашният шеф на РП-Пазарджик Радослав Бакърджиев, не e получил нито един глас.

Прокурор Петков има над 18 години юридически стаж, от които над 6 години в Прокуратурата на Република България. Той започва кариерното си развитие в органите на съдебната власт през 2018 г., като младши прокурор в Районна прокуратура – Пазарджик, а от м. юли 2020 г. и към настоящия момент заема длъжността „прокурор“ в същия орган.

Пред членовете на Прокурорската колегия прокурор Петков акцентира върху своята лична мотивация, представи анализ и преглед на достиженията в дейността на Районна прокуратура – Пазарджик и предложи конкретни мерки за преодоляване на негативните тенденции в работата на органа. Той обърна внимание на необходимостта от диалогичност, подобряване на екипната работа и доразвиване на добрите практики.

Според него постигнатите добри резултати от гледна точка на ефективността могат да послужат като основа за надграждане. Като приоритет бе посочена необходимостта от съвместни усилия с Окръжна прокуратура – Пазарджик и Административен съд – Пазарджик за реализиране на проекта за нова съдебна сграда. С оглед своевременната преценка за промяна в процента на натовареност на прокурорите ще се следи за срочността, обема и качеството на прокурорските актове.

Приоритетни ще бъдат мерките за намаляване броя на върнатите дела, недопускане на оправдателни присъди, осъществяване на постоянен контрол върху срочността на произнасяне на прокурорите, както и тези по отношение на спрените дела с неразкрит извършител.

Предвижда се още: засилване контрола на прокурорите по бързите производства; кадрово обезпечаване на органа, чрез изготвяне на предложение за обявяване на конкурс на свободните длъжности“прокурор“;  активно използване капацитета на следователите и повишаване на тяхната натовареност; осигуряване на условия за работа в тясна връзка между наблюдаващи прокурори и разследващите; усъвършенстване на екипния принцип на работа между наблюдаващ прокурор, разследващ полицаи и оперативен работник, като в тази връзка се предвижда провеждане на работни срещи с ръководството на ОД на МВР. Предложени са и мерки за оптимизиране организацията на административно-деловодната дейност и утвърждаване принципа на взаимозаменяемост на съдебните служители.

Въпроси към кандидата зададоха членовете на Прокурорската колегия Калина Чапкънова, Светлана Бошнакова, Пламен Найденов и Гергана Мутафова, във връзка със сформирането на ръководен екип, причините за самоотводи, микроклимата в колектива, комуникацията с другите районни прокуратури, държавни органи и институции в района. Поставени бяха и въпроси за организацията на работа и разпределението на преписките и делата в териториалните отделения в Пещера, Велинград и Панагюрище, натовареността на прокурорите, както и необходимостта прокурори от Районна прокуратура – Пазарджик да пътуват за явяване по дела в районните съдилища.

Прокурор Петков бе подкрепен от членовете на Прокурорската колегия Пламен Найденов, Гергана Мутафова и Евгени Иванов, които се позоваха на качествата на кандидата и предложената от него визия за управление, конкретно посочените проблеми и предложените мерки за подобряване дейността на органа.

Решението на Прокурорската колегия за назначаване на Борис Петков на длъжността „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Пазарджик, считано от датата на встъпване в длъжност, може да бъде обжалвано пред ВАС в 7-дневен срок от обявяването му.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!